Stamate, despre motivul pentru care nu a votat pentru ridicarea imunității lui Tauber: „Lucrurile trebuie să fie luate un pic mai în serios”
Full Article 4 minutes read

Stamate, despre motivul pentru care nu a votat pentru ridicarea imunității lui Tauber: „Lucrurile trebuie să fie luate un pic mai în serios”

Deputata Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate nu a votat pentru ridicarea imunității deputatei Marina Tauber, vizată într-un dosar privind amestecul în înfăptuirea justiției, pentru că a perturbat o ședință de judecată, deoarece acțiunile acesteia sunt pasibile mai degrabă de o pedeapsă contravențională decât penală. Precizarea a fost făcută chiar de către Olesea Stamate în cadrul ediției din 19 martie a emisiunii „Rezoomat”, de la RLive. Parlamentara a dat de înțeles că faptele care i se impută lui Tauber nu sunt „serioase” pentru o cauză penală.

În cadrul emisiunii, Olesea Stamate a fost solicitată să comenteze de ce a ales să nu voteze pentru ridicarea imunității deputatei Marina Tauber

Indiscutabil, acțiunile deputatei Marina Tauber trebuie sancționate ca și a cărui alt cetățean care a încalcă legea și perturbă activitatea, inclusiv sau în mod special, a instanțelor de judecată, în modul în care a făcut-o dumneaie. Doar că, din punctul meu de vedere, aceste acțiuni urmau să fie sancționate contravențional, și nu penal. Există articole în Codul contravențional care permit acest lucru. Se sancționează rapid, eficient. Dacă sancțiunea este mică, atunci se poate de discutat, de văzut. Dacă oricum de atâtea ori am modificat legea, știți cum, asta nu este neapărat bine, dar lucrurile pot fi făcute altfel. (..) Este ca și cum poliția a oprit un cetățean cu alcoolemie de 0,15, care-i clar contravențional, dar îi face dosar penal. Asta nu știu cât de bine se înțelege, dar, din punctul meu de vedere, nu era vorba de acțiuni penale”, a spus ea.

Totodată, deputat PAS a sugerat că cauza penală în care este învinuită Tauber nu ar fi „bine pregătită”. „De fiecare dată am votat pentru ridicarea imunității atunci când procurorul general a venit cu un dosar cât de cât, din ceea ce putem noi să examinăm, bine pregătit și cu argumentele necesare pentru ridicarea imunității. În cazul de față eu mi-am expus părerea vis-a-vis de ceea ce i se impută doamnei Tauber și am decis să merg pe poziția mea”, a menționat aceasta.

Olesea Stamate consideră că dacă instanța de judecată o va achita pe Marina Tauber – afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, magistrații „vor fi blamați” de societate, iar în cazul în care o va condamna – unele persoane „vor râde” că a fost trasă la răspundere penală într-un asemenea dosar.

Ce se întâmplă dacă dosarul ăsta va merge în instanța de judecată? Și ce se întâmplă dacă pe dosarul ăsta se obține o achitare? Atunci judecătorii care vor achita, vor fi blamați de societate că au achitat-o pe Marina Tauber. Și ce se întâmplă dacă se obține o condamnare? Atunci vor râde alții că a fost condamnată pe un asemenea dosar. Deci, eu cred că lucrurile trebuie să fie luate un pic mai în serios”, a declarat parlamentara.

***

Precizăm că procurorul general interimar Ion Munteanu a solicitat Parlamentului, pe 14 martie, ridicarea imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber, aceasta fiind vizată într-un dosar penal pentru amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit lui Munteanu, pe 12 aprilie 2023, Tauber a dat buzna în sala de judecată în care avea loc ședința într-un dosar în care era învinuit Ilan Șor, i-a numit „corupți” pe magistrații și procurorul de caz și i-a amenințat cu blocarea procesului de judecată prin invocarea faptului că afară așteptau 3 000 de simpatizanți ai acestuia. Cererea a fost acceptată cu votul a 57 de deputați PAS, iar în consecință Tauber a fost lipsită de imunitate, pentru a 9-a oară, din 2019. Olesea Stamate a lipsit din plenul Legislativului în timpul votului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: