„Ar trebui sistat și mandatul actualului șef al Procuraturii Anticorupție?” Stamate a comentat sistarea delegării procurorului care instrumenta dosarul lui Dodon
Full Article 3 minutes read

„Ar trebui sistat și mandatul actualului șef al Procuraturii Anticorupție?” Stamate a comentat sistarea delegării procurorului care instrumenta dosarul lui Dodon

Președinta comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, deputata PAS Olesea Stamate, a comentat decizia Procuraturii Generale, prin care a fost sistată delegarea unor procurori din Procuratura Anticorupție (PA), inclusiv în cazul lui Petru Iarmaliuc, cel care instrumenta dosarul de corupție a lui Igor Dodon. Stamate a explicat că legea nu este retroactivă, or procurorii respectivi au fost delegați în baza legii vechi.

Interesantă abordare a Procuraturii Generale, privind retroactivitatea legii. Principiul general al legii este neretroactivitatea, cu excepția prevăzută tot de lege – legea penală mai blândă are caracter retroactiv. Procuratura spune că a sistat delegarea unor procurori din Procuratura Anticorupție, deoarece aceștia nu au 4 ani experiență – prevăzuți în noile reglementări ca fiind obligatorii pentru a fi delegați în procuratura specializată. Aceștia au fost delegați în baza legii anterioare, deci criteriile prevăzute în legea de modificare se aplică delegărilor care se vor face de acum încolo”, a comentat deputata PAS.

De asemenea, Olesea Stamate a formulat o situație ipotetică.

Dacă noi am modifica acum legea și am zice ca procurorul-șef anticorupție trebuie obligatoriu să dețină experiență de procuror în Republica Moldova și nu în străinătate, conform logicii Procuraturii Generale, ar trebui sistat și mandatul actualului șef al Procuraturii Anticoruptie? Răspunsul este evident: NU. Mandatul a început în cadrul anumitor reglementări legale, iar modificarea legii nu are efect asupra drepturilor căpătate în baza legii în vigoare la momentul apariției acestor drepturi. Or tocmai pentru asta și există principiul neretroactivității legii – pentru a asigura stabilitatea raporturilor juridice și previzibilitatea”, a conchis Stamate.

***

Pe 31 iulie 2023, Parlamentul a votat în a doua lectură legea nr. 200, pentru modificarea unor acte normative (îmbunătățirea mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor). Noua lege a modificat procedura de delegare a procurorilor în procuraturile specializate și anume, procurorii delegați sunt obligați să întrunească condițiile pentru numirea în funcție de procuror în Procuratura Anticorupție, inclusiv minimum 4 ani de activitate.

Pe 15 august, Procuratura Anticorupție a confirmat pentru NM că în cazul a doi procurori delegați din alte procuraturi care au peste 3 ani dar mai puțin de 4 ani de activitate, inclusiv Petru Iarmaliuc, a fost sistată delegarea. Astfel, Procuratura Anticorupție va asigura desemnarea altor procurori să acopere responsabilitățile pe dosarele care erau în gestiunea acestor procurori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: