„Țara pierde nu doar un „părinte fondator”, ci și un om politic veritabil”. Mesajul Maiei Sandu, la ceremonia funerară a lui Mircea Snegur
Full Article 3 minutes read

„Țara pierde nu doar un „părinte fondator”, ci și un om politic veritabil”. Mesajul Maiei Sandu, la ceremonia funerară a lui Mircea Snegur

Maia Sandu a ținut un discurs în memoria lui Mircea Snegur la Palatul Republicii din Chișinău, acolo unde are loc ceremonia de rămas cu primul președinte al Republicii Moldova. Șefa statului a declarat că, prin trecerea în neființă a lui Mircea Snegur, țara își pierde nu doar „părintele fondator”, ci și un om politic veritabil.

În mesajul său, Maia Sandu a apreciat contribuția președintelui Snegur în crearea statului Republica Moldova.

Ne luăm astăzi rămas-bun de la cel care, însuflețit de o sinceră și profundă dragoste de neam, și-a dus țara pe calea suveranității, a independenței, pe calea Renașterii naționale. Curajos, vizionar și patriot, primul Președinte al Republicii Moldova, domnul Mircea Snegur, și-a asumat, într-un context complicat, misiunea de a transforma în realitate dorința oamenilor de a trăi liber și de a-și afirma identitatea prin limbă și tricolor”, a menționat ea.

Șefa statului a dezvălui că a discutat pentru ultima oară cu Mircea Snegur în acest an, de Ziua Independenței.

Ultima dată am vorbit cu domnul Președinte Snegur, acum câteva săptămâni, la 27 august. Știam că se simte mai rău, dar m-am bucurat să-i aud vocea caldă, ca de fiecare dată și plină de energie, să simt aceeași preocupare pentru soarta țării și aceeași grijă pentru concetățeni Republicii Moldova”, a menționat președinta.

Lidera a subliniat faptul că decesul lui Mircea Snegur înseamnă pentru țara noastră pierderea unui om politic veritabil.

Prin trecerea domniei sale la cele veșnice, țara pierde nu doar un “părinte fondator”, țara pierde şi un veritabil om politic, care a ştiut să intuiască năzuințele poporului său. S-a dedicat în totalitate construirii statului Republica Moldova. Cuvintele sale memorabile – „Trăiască Moldova independentă!” – rostite la 27 august 1991, au transmis întregii lumi că așteptarea poporului este de a așeza Moldova pe harta lumii libere. Iar datoria noastră este să continuăm pe această cale deschisă de primul nostru Președinte”, a menționat aceasta.

Pe final, Maia Sandu a adresat un mesaj de condoleanțe pentru rudele, prietenii și apropiații regretatului președinte Snegur din parte cetățenilor Republicii Moldova.

În încheiere țin să exprim, în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, condoleanțele sincere rudelor, prietenilor, celor apropiați domnului Mircea Snegur, tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat. Natalia, condoleanțele noastre. Suntem alături de dumneavoastră în aceste momente dificile. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a declarat șefa statului.

***

Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a decedat pe 13 septembrie, la ora 23:30, din cauza unei boli incurabile. Anunțul a fost făcut de Constantin Tampiza, fost vicepremier al Moldovei în perioada 1991-1992. Reprezentanți ai statului, politicieni, inclusiv foști lideri politici au transmis condoleanțe familiei primului președinte al Republicii Moldova. Vezi ce amintiri a lăsat politicianul în inimile moldovenilor AICI.

Menționăm în acest context că președinta Maia Sandu a decretat 16 septembrie zi de doliu național.

Astăzi, primul președinte al Republicii Moldova este condus pe ultimul drum. Ceremoniile funerare pot fi urmărite AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: