Tarifele ard la buzunar? Moldovenii au consumat în martie cu aproape 57% mai puțin gaz față de aceeași perioadă a anului trecut
Full Article 2 minutes read

Tarifele ard la buzunar? Moldovenii au consumat în martie cu aproape 57% mai puțin gaz față de aceeași perioadă a anului trecut

Volumul consumului de gaze naturale în luna martie curent a constituit 64,7 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 56,7% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022. Datele au fost oferite de compania Moldovagaz, pe 12 aprilie. 

Totodată, potrivit Moldovagaz, față de luna februarie 2023 acest indicator a scăzut cu 29,2 milioane de metri cubi sau cu circa 31,1 %.

Consumatorii casnici, până la 31 martie 2023, au achitat 95,5% din sumele facturate, ceea ce este cu 0,5% mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

În conformitate cu Legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice consumatorilor casnici în număr de 578 727 conturi personale, le-a fost calculată compensația pentru consumul gazelor naturale în martie 2023 în mărime de 440,8 milioane lei.

Adițional, consumatorilor casnici din asociațiile de locatari în număr total de 10 397 locuri de consum, volumul compensațiilor calculate a constituit 7,4 milioane lei, în funcție de categoria vulnerabilității energetice atribuite.

La fel, în conformitate cu Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale din 31 ianuarie 2023 consumatorilor non-casnici în număr total de 7556 locuri de consum, le-a fost calculată compensația pentru martie 2023 în mărime de 20 milioane lei.

În perioada de referință de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate 602 unități de consum, datoriile posesorilor acestora fiind în mărime de circa 8,3 milioane lei. Totodată, față de 196 consumatori s-a aplicat condiția plații preventive, drept consecință a sistării anterioare a furnizării de gaze naturale pentru neachitarea în termen a contravalorii gazelor naturale consumate.

Conform datelor SA „Moldovagaz”, nivelul de achitare a consumului de gaze naturale la data de 31 martie 2023 se ridică la 89,1% pentru volumul furnizat, cea ce constituie 4,820 miliarde de lei.

 În prezent, tariful la gazele naturale este de 29,27 lei pentru un metru cub, cu TVA inclus. Anterior, șeful Moldovagaz Vadim Ceban a venit cu unele precizări cu privire la tariful mediu actual al gazului. Potrivit lui Ceban, în tarif este inclus prețul de achiziție a gazului de aproximativ 954 de dolari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: