Teodor Cârnaț s-a răzgândit și nu mai vrea să fie primar: „Sunt candidați serioși care pot câștiga din primul tur”
Full Article 3 minutes read

Teodor Cârnaț s-a răzgândit și nu mai vrea să fie primar: „Sunt candidați serioși care pot câștiga din primul tur”

Pe 7 septembrie profesorul universitar Teodor Cârnaț anunța că va candida independent la funcția de primar al capitalei. Pe 9 octombrie, Teodor Cârnaț a spus că a renunțat la idee și nu a depus actele pentru a fi înregistrat în calitate de candidat pentru alegerile din capitală. Precizările au fost făcute de Teodor Cârnaț pentru NewsMaker. 

Profesorul universitar ar fi înțeles că va avea dificultăți la înregistrare în calitate de candidat independent. Cu toate acestea, Cârnaț a menționat pentru NM că a avut propuneri să candideze din partea unor partide politice, dar a refuzat.

„Am văzut și că sunt candidați serioși care pot câștiga din primul tur. Dacă aș fi participat aș fi luat 4-5% și apoi ar fi fost un al doilea tur, dar nu vreau ca moldovenii să plătească pentru al doilea tur”, a adăugat Cârnaț.

***

Teodor Cârnaț, doctor habilitat în drept, a anunțat că va candida independent la funcția de primar al capitalei pe 7 septembrie 2023. El menționa că unul din motivele pentru care a ales să se implice în cursă este să facă tot posibilul „ca copiii noștri, copiii fiecărui părinte, să rămână să trăiască acasă”.

În context mai precizăm că în luna martie, Cârnaț anunța că va candida la funcția de președinte al țării. În 2019, Cârnaț a mai candidat la funcția de primar al mun. Chișinău, din partea Partidului „Voința Poporului”. Atunci el a obținut 0,85% din voturi.

De-a lungul timpului, Cârnaț a deținut mai multe funcții, inclusiv de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. De șapte ori, el a încercat să obțină un mandat de judecător la Curtea Constituțională, iar o dată și-a încercat norocul la șefia Autorității Naționale de Integritate – toate fără succes, scrie ZdG.

Cârnaț este jurist de profesie. În prezent, el activează în calitate de profesor universitar la Facultate de Drept din cadrul Universității de Stat din Moldovei.

***

Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Politicienii care au anunțat că vor candida la alegerile generale din 5 noiembrie pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău:

1.Ruslan Codreanu – Partidul Puterea Oamenilor;

2.Anatol Usatîi – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei;

3.Constantin Butucel – Partidul Acasă Construim Europa (PACE);

4.Lilian Carp – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS);

5.Ion Bulgac – Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB);

6.Victor Chironda – Platforma Demnitate și Adevăr (DA);

7.Ion Purice – Partidul Liberal (PL);

8.Vadim Brînzaniuc – Partidul Social Democrat European (PSDE);

9.Adrian Albu – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM);

10.Mihail Polianschi – Partidul „Congresul Civic”;

11.Ion Ștefăniță – Mișcarea „Respect Moldova”;

12.Diana Caraman – Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM);

13.Vasile Bolea – Partidul „Renaștere”;

14.Oleg Burlacu – Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM);

15.Andrei Donică – Mișcarea Profesioniștilor Speranța;

16.Anatol Usatîi – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM);

17.Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN);

18.Dragoș Galbur – Partidul Național Moldovenesc (PNM);

19.Ștefan Gligor – Partidul Schimbării;

20.Roman Mihăeș – Partidul Național Liberal (PNL) din Moldova;

21.Cristina Vulpe – Partidul „Șansă”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: