Toată lumea trebuie să respecte statul R. Moldova”. Recean a comentat protestul față de intenția Rusiei de a deschide secții de votare în Transnistria
Full Article 3 minutes read

Toată lumea trebuie să respecte statul R. Moldova”. Recean a comentat protestul față de intenția Rusiei de a deschide secții de votare în Transnistria

Toată lumea trebuie să respecte statul Republica Moldova și cetățenii săi. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean, după ce ambasadorul rus la Chișinău Oleg Vasnețov a fost la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), unde i s-a exprimat protestul față de inițiativa de deschide secții de votare în regiunea transnistreană pentru alegerile prezidențiale din Federația Rusă. 

Pe 12 martie, în marja unui eveniment, Dorin Recean a comentat decizia MAE de protesta față de deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană. „Republica Moldova întotdeauna solicită să fie respectată și corespunzător, asta înseamnă respect față de cetățenii țării noastre”, a spus acesta.

Întrebat dacă secțiile de votare vor rămâne deschise, șeful Guvernului a menționat: „Statul acționează acolo unde poate să controleze mediul și corespunzător, nu vom admite să fie încălcări pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. În rest, așa cum am spus, nota de protest a fost înaintată ambasadorului rus. Toată lumea trebuie să respecte statul Republica Moldova și prin aceasta cetățenii Republicii Moldova”.

Precizăm că, recent, presa din stânga Nistrului a scris, cu referire la o decizie a amabasadei ruse la Chișinău, că Rusia planifică să deschidă secții de votare în regiunea transnistreană pentru alegerile sale prezidențiale din 17 martie. Secții de votare vor fi deschise în orașele Tiraspol, Bender, Rîbnița și Grigoriopol din regiunea transnistreană. Anterior, Chișinăul a permis deschiderea unei singure secții de votare în Moldova pentru alegerile prezidențiale ruse – pe teritoriul ambasadei ruse.

În dimineața de 12 martie, Oleg Vasnețov a fost la sediul MAE, după ce a fost convocat în ajun pentru explicații. Potrivit MAE, diplomatului i-a fost exprimat protestul în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în stânga Nistrului. Reprezentanții MAE au precizat că instituția va continua să evalueze situația și vor informa adițional despre alte reacții ce se impun.

La rândul său, Vasnețov a spus, în cadrul unor de declarații de presă, după discuțiile de la MAE, că dreptul la vot este inalinabil. Ambasadorul a declarat că în Moldova locuiesc 250 000 de cetățeni ruși, iar autoritățile de la Moscova au primit un „număr imens de solicitări” cu o cerere de asigurare a dreptului legal de a-și exprima votul.

***

Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea în perioada 15-17 martie 2024. Acestea sunt primele alegeri prezidențiale după începerea invaziei Rusiei în Ucraina. Președintele Vladimir Putin, care conduce Rusia din 2000, şi-a anunțat intenția de a candida pentru un al cincilea mandat. El ar urma să poată rămâne la Kremlin până cel puțin în 2030, când va împlini 78 de ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: