Tot mai mulți moldoveni părăsesc Rusia, după anunțul mobilizării parțiale. Popescu: „Numărul a crescut brusc”
Full Article 3 minutes read

Tot mai mulți moldoveni părăsesc Rusia, după anunțul mobilizării parțiale. Popescu: „Numărul a crescut brusc”

În ultimele două săptămâni, odată cu decretarea mobilizării parțiale de către președintele Vladimir Putin, s-a înregistrat un număr sporit de cetățeni ai Republicii Moldova care doresc să revină în Moldova din Federația Rusă. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Nicu Popescu, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecții” de la Vocea Basarabiei. Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, numărul acestora a crescut „brusc” și „vizibil”.

„În ultimele 2 săptămâni numărul de conaționale care vor să revină din Federația Rusă brusc a crescut destul de vizibil. Aproximativ 1.200 de persoane au solicitat în această perioadă titluri de călătorie. Pe de altă parte, mulți cetățeni nu au nevoie de aceste titluri, pentru că au ieșit din Federația Rusă în baza pașaportului. Această creștere denotă foarte clar că concetățenii noștri vor să trăiască într-o țară pașnică, nu vor să lupte, nu vor să omoare oameni”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu.

Precizăm că potrivit șefului Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, de la începutul mobilizării în Rusia, anunțată de președintele rus Vladimir Putin pe 21 septembrie, puțin peste 3.800 de cetățeni ai acestei țări au ajuns în Republica Moldova. Pe de altă parte, 1.406 ruși au părăsit, în această perioadă, Moldova. Potrivit lui Vasiloi, marea majoritate a cetățenilor ruși care au trecut frontiera moldovenească dețin, inclusiv, cetățenia Republicii Moldova. În aceiași perioadă de timp, 249 de ruși nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova, din cauza nerespectării cerințelor de intrare în Moldova în conformitate cu legea.

Între timp, pe rețelele de socializare apar tot mai multe povești despre modul în care cetățenii ruși care fug de mobilizare nu au voie să intre în Republica Moldova. NM a clarificat câte cazuri de acest gen există în realitate, dar și ce trebuie să facă rușii pentru a intra în Republica Moldova. Mai multe detalii la acest subiect puteți afla AICI.

Din 21 septembrie curent, când a început mobilizarea „parțială” în Federația Rusă, aproximativ 600.000 – 700.000 de cetățeni ruși și-au părăsit țara. Despre acest lucru a informat acum două zile revista Forbes, care citează un interlocutor din Administrația Prezidențială. O altă sursă bine-familiarizată cu estimările Kremlinului a declarat că aproape un milion de oameni au părăsit Rusia de la începutul mobilizării, notează Meduza.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: