„Totul este absolut previzibil”. Zelenski, prima reacție după atacul de la Crocus
Full Article 3 minutes read

„Totul este absolut previzibil”. Zelenski, prima reacție după atacul de la Crocus

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că Vladimir Putin a comentat atacul de la Crocus, la aproape douăzeci de ore de când s-a produs, pentru a se gândi cum să atragă Ucraina în această situație. Potrivit lui Zelenski, rușii care luptă acum în Ucraina ar fi fost suficienți pentru a „opri oricare teroriști”. Totodată, a spus președintele ucrainean, Putin va încerca să întoarcă mai mult de o astfel de situație în favoarea lui „dacă rușii sunt gata să moară în tăcere în „crocusuri” și să nu pună nici o întrebare serviciilor lor de informații”. 

Potrivit lui Zelenski, Putin „în loc să se ocupe de cetățenii săi din Rusia, să li se adreseze, a tăcut o zi – s-a gândit cum să atragă asta în Ucraina”.

„Totul este absolut previzibil”, a comunicat președintele ucrainean, relatează Radio Svoboda.

El a mai spus că acei ruși care luptă acum în Ucraina ar fi fost suficienți pentru a „opri oricare teroriști. Și dacă rușii sunt gata să moară în tăcere în „crocusuri” și să nu pună nici o întrebare serviciilor lor de informații, Putin va încerca să întoarcă mai mult de o astfel de situație în favoarea autorităților sale personale”.

Astăzi în Rusia a fost declarată zi de doliu pentru victimele atacului de la Crocus. Potrivit ultimelor date, 133 de persoane au fost ucise și 152 au suferit răni urmare a atacului.

***

Atacul de la Crocus City Hall, sală de concerte din regiunea Moscova, a avut loc pe 22 martie în jurul orei 20:00. Bărbați îmbrăcați în haine de camuflaj, care aveau asupra lor arme de foc, au dat buzna în sală și au început să împuște persoanele prezente, reunite la un concert al trupei rock „Piknik”. Ulterior, în clădire s-a auzit o explozie, urmată de izbucnirea unui incendiu puternic. Flăcările au distrus etajele superioare ale Crocus City Hall și au provocat prăbușirea acoperișului.

Ucraina a negat din primele ore ale atacului că ar avea vreo legătură cu acesta.

La aproape douăzeci de ore de la atacul din Crocus, la televiziunile federale a fost difuzată adresarea președintelui Rusiei Vladimir Putin către popor. Acesta a fost primul mesaj transmis de șeful statului rus, după tragicul atac din suburbia Moscovei. El a spus că 24 martie a fost decretată zi de doliu național în Federația Rusă. Totodată, liderul de la Moscova a transmis condoleanțe rudelor și apropiaților celor uciși și a promis ajutor pentru cei care au avut de suferit. Putin s-a referit și la investigațiile pe marginea atacului, repetând versiunea anunțată de FSB: 11 persoane au fost reținute, inclusiv patru care au deschis focul asupra celor prezenți în Crocus City Hall, care ar fi plănuit să fugă în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: