Tragedia de la Aeroportul Chișinău. 5 întrebări la care am căutat răspuns
Full Article 5 minutes read

Tragedia de la Aeroportul Chișinău. 5 întrebări la care am căutat răspuns

La sfârșitul săptămânii trecute, la Aeroportul Internațional Chișinău s-a produs o tragedie: un cetățean al Tadjikistanului, Rustam Așurov, a împușcat un polițist de frontieră și un inspector de securitate. Incidentul ridică mai multe semne de întrebare: cum a ajuns atacatorul în Moldova, are acesta sau nu tangențe cu ISIS și cine va fi tras la răspundere? La câteva zile de la tragicul incident, șeful Inspectoratului general al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a oferit răspunsuri la mai multe întrebări.

Cum a ajuns în Moldova?

Cernăuțeanu a menționat în cadrul conferinței de presă din 3 iulie că Așurov a comis o crimă în Tadjikistan în data de 23 iunie: fiind membru al unui grup criminal, acesta l-a răpit pe prim-vicepreședintele unei bănci comerciale din Dușanbe. Ulterior, Așurov a reușit să traverseze ilegal hotarul dintre Tadjikistan și Uzbekistan și s-a ascuns în Uzbekistan. Apoi, el a zburat în Turcia, iar de acolo, în data de 30 iunie, a venit la Chișinău.

Așurov a ajuns fără probleme în Turcia, iar ulterior și în Moldova din cauză că forțele de ordine din Tadjikistan au pregătit toate actele pentru a-l anunța pe Așurov în căutare internațională abia în data de 30 iunie. Informația a fost publicată în sistemul internațional pe 1 iulie (după producerea tragediei de la Chișinău). Reiese că Așurov a trecut controlul de frontieră în Uzbekistan și Turcia și doar în Moldova a stârnit suspiciuni, care i-au determinat pe polițiștii de frontieră să-l trimită înapoi.

Potrivit informației oficiale, asasinul a ajuns în Chișinău din Istanbul la ora 14:48. La 15:21, polițiștii de frontieră l-au izolat după ce i-au verificat toate actele și l-au anunțat că are interdicție de a intra în Moldova. La 17:13, adică după două ore de la verificarea documentelor, Așurov l-a atacat pe neașteptate pe polițistul de frontieră, i-a smuls pistolul și a împușcat polițistul și un inspector de securitate de la Aeroport.

Angajații poliției, care erau de gardă la aeroport, au evacuat toți oamenii din clădirea aeroportului și s-au angajat într-un schimb de focuri cu atacatorul. Potrivit lui Cernăuțeanu, serviciile speciale care au sosit la fața locului au încercat să negocieze cu atacatorul, dar el a refuzat să vorbească cu ei. Atunci în acțiune au intrat forțele speciale. Operațiunea a durat în jur de trei minute, în urma căreia Așurov a fost rănit.

Are sau nu tangențe cu ISIS ?

Sâmbătă, în data de 1 iulie, președintele formațiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a declarat într-un live pe Facebook că surse din cadrul instituțiilor de forță din Tadjikistan i-au comunicat că Așurov este un terorist, care acum mulți ani a fost pregătit într-un lagăr al ISIS din Afganistan și că figurează în mai multe dosare penale din țara sa.

Cernăuțeanu, însă a negat informația potrivit căreia Așurov ar avea legături cu vreo grupare teroristă. „Acesta a fost verificat și în aeroportul din Istanbul. Așa cum în Aeroportul din Istanbul este o securitate sporită, cum vă imaginați că un om anunțat în căutare internațională trece fără probleme controlul de frontieră? Cu atât mai mult dacă acesta ar fi fost membru al unei grupări teroriste?”, a spus Cernăuțeanu.

Potrivit informațiilor oferite de oamenii legii din Tadjikistan, Așurov este un fost angajat al poliției din Tadjikistan. Acesta a lucrat timp de șapte ani în structurile Ministerului de Interne, dar a fost demis pentru infracțiuni comise pe teritoriul țării. După ce a comis o infracțiune în 2013 în Tadjikistan, Așurov a fost eliberat din închisoare înainte de termen.

Cine se face responsabil de crima comisă?

Procuratura Generală a inițiat o anchetă penală pe faptul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu a persoanelor responsabile de securitatea de la Aeroportul Chișinău, care au dus la decesul polițistului de frontieră Sergiu Munteanu și a inspectorului de securitate Igor Ciofu.

Cernăuțeanu le-a spus jurnaliștilor în cadrul conferinței de presă din 3 iulie că Procuratura urmează să afle cine se face responsabil de tragedie, sau este vorba doar de împrejurări de serviciu. El a mai spus că poliția va examina dacă este necesară revizuirea regulilor privind purtarea armei în această zonă și a menționat că este prematur de vorbit despre dezarmarea angajaților poliției de frontieră care muncesc în această zonă a aeroportului.

Așurov nu va răspunde pentru faptele sale

Asasinul a fost internat în data de 1 iulie în stare extrem de gravă după ce a fost rănit de mai multe ori. Inspectoratul general al Poliției a anunțat luni seara că bărbatul învinuit de dublul omor de la Aeroport s-a stins pe patul de spital. Potrivit legislației, în caz de deces a suspectului, ancheta se încheie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.




Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: