Transportatorii amenință cu proteste din cauza unei noi legi. Susțin că li se vor lua afacerile
Full Article 4 minutes read

Transportatorii amenință cu proteste din cauza unei noi legi. Susțin că li se vor lua afacerile

Șoferii mijloacelor de transport public ar putea ieși la proteste în viitorul apropriat. Se întâmplă după ce Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) ar fi acordat Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) doar trei zile pentru a-și prezenta opinia în legătură cu proiectul de modificare a Codului Transporturilor Rutiere (CTR). Președintele Consiliului APOTA Oleg Alexa a declarat că proiectul de modificare a Codului Transporturilor Rutiere – propus de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – ar conține instrumente de „deposedare a transportatorilor de afaceri și de subordonare politică a domeniului transporturilor rutiere”.

Pe 30 octombrie, președintele Consiliului APOTA Oleg Alexa a publicat un comunicat în care a declarat că MIDR a pus la dispoziția Asociației prea puțin timp pentru a formula o opinie asupra proiectului de modificare a Codului Transporturilor Rutiere, care este unul comprehensiv.

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) informează că a recepționat joi, 26 octombrie de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) proiectul de modificare a Codului Transporturilor Rutiere (CTR) în redacție actualizată. Proiectul împreună cu anexele conține în jur de 200 pagini. Ministerul ne-a acordat termen de prezentare a opiniilor doar 3 zile. Termenul acordat de MIDR, în mod evident, este insuficient pentru întocmirea obiecțiilor transportatorilor. Deși termenul inexplicabil de mic de trei zile expiră marți, 31 octombrie, constatăm că pentru ziua de marți acest proiect este inclus în agenda ședinței Grupului de lucru al Comisiei de Stat pentru reglementarea activității de întreprinzător”, a comunicat el.

Oleg Alexa a declarat că situația respectivă denotă faptul că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Cancelaria de stat „nici nu au de gând să examineze obiecțiile transportatorilor”.

Proiectul elaborat și prezentat de MIDR conține prevederi care contravin principiilor legislației europene în domeniul transporturilor și angajamentelor asumate de Republica Moldova de ajustare a legislației naționale la cea europeană. Analiza impactului de reglementare conține afirmația stranie a MIDR precum că acest proiect nu necesită a fi supus expertizei de compatibilitate cu legislația europenă. Aceste derapaje de la normele europene sânt comise de MIDR pentru a crea instrumente de deposedare a transportatorilor de afaceri și de subordonare politică a domeniului transporturilor rutiere de persoane. Prin acest proiect, de asemenea, se favorizează schemele de corupție din ANTA, se menține și se legalizează abuzurile grupării Vîlcu-Andronachi care continuă să gestioneze majoritatea gărilor din țară, se instituie pîrghii de amestec în activitatea de afaceri și obstacole a activității de transport, toate fiind incompatibile cu legislația europeană”, se arată în comunicat.

Președintel Consiliului APOTA a spus că MIDR crează, „în mod conștient, sitiuații care vor genera litigii împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului”.

„Aceste consecințe negative pentru țară sânt neglijate de MIDR și Cancelaria de Stat, care urmăresc implementarea schemelor corupționale în domeniul transporturilor. Cu regret, propunerile venite din partea transportatorilor, toate bazate pe legislația UE și a țărilor UE, au fost respinse de către MIDR invocându-se motive bizare, din care reiese că acum MIDR promovează o lege antieuropeană după care va elabora un proiect de lege de ajustare a legislației noastre la cea europeană”, a declarat el.

În acest context, Alexa a declarat că poziția Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale „nu lasă transportatorilor altă cale decât cea a protestelor”.

APOTA, în următoarele zile, după consultarea transportatorilor va anunța perioada și modul de desfășurare a protestelor împotriva inițiativei MIDR”, a precizat el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: