Trei partide, declarație în susținerea fermierilor-protestatari: „Constatăm o lipsă de reacție adecvată din partea guvernării”
Full Article 3 minutes read

Trei partide, declarație în susținerea fermierilor-protestatari: „Constatăm o lipsă de reacție adecvată din partea guvernării”

Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Liga Orașelor și Comunelor (LOC) și Partidul Schimbării, formațiuni care au anunțat crearea unui bloc electoral pentru următoarele alegeri prezidențiale și parlamentare, au publicat pe 16 februarie o declarație în susținerea fermierilor din Moldova care protestează. Partidele au solicitat conducerii de vârf a țării să ia o serie de măsuri pentru a redresa situația din agricultură.

Cu regret constatăm că, sectorul agricol se află în criză profundă, iar situația a degradat din cauza schimbărilor climatice continue, crizei post-pandemice și cel mai important din cauza impactului negativ produs de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei asupra sectorului, care a dus la creșterea rapidă a prețurilor la îngrășăminte, creșterea imensă a costurilor la serviciile de transport și scăderea prețurilor la culturile cerealiere. Cu regret, constatăm o lipsă de reacție adecvată și serioasă din partea guvernării în vederea adoptării unui pachet de măsuri ce ar soluționa sau ameliora problemele din domeniul agricol. (…) Guvernarea este obligată să-și onoreze promisiunile făcute în rezultatul negocierilor din iunie 2023 privind acordarea ajutorului financiar și distribuția motorinei donate de România în regim de urgență”, se arată în declarația celor trei formațiuni.

Totodată, Platforma DA, LOC și Partidul Schimbării au venit și cu câteva solicitări:

– președinta Maia Sandu, președintele legislativului Igor Grosu și premierul Dorin Recean să accepte revendicarea fermierilor privind organizarea consultărilor publice privind soluționarea problemelor din agricultură;

– ministrul Agriculturii Vladimir Bolea să asigure importul și distribuția celor 4 000 de tone de motorină donate fermierilor de România;

– ministrul Agriculturii Vladimir Bolea să examineze posiblitatea alocării compensațiilor la fiecare hectar de porumb și floarea soarelui cultivate în 2023, suplimentar la mecanismul de compensații anunțat recent.

Precizăm că agricultori din cadrul Asociației „Forța Fermierilor”, care se ocupă de sectorul cerealier, protestează deja de cinci zile consecutiv. În acest interval, manifestații cu tractoare sunt organizate în mai multe regiuni ale țării, inclusiv la vama Leușeni, de la granița Republicii Moldova cu România, care este blocată în tot acest timp. Între timp, pe 16 februarie, la sediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, un grup de fermieri, premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii Vladimir Bolea poartă discuții despre situația precară din domeniul agro și modalități de soluționare.

Nemulțumirile fermierilor

Agricultorii cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.

De cealaltă parte, Guvernul spune că în ultimii 4 ani au fost alocate 6 miliarde de lei pentru a ajuta fermierii, dintre care 2 miliarde – în 2023. De asemenea, Guvernul a precizat că în 2024 se planifică alocarea a încă 3,1 miliarde de lei pentru agricultori: 1,6 miliarde din Fondul de subvenționare, iar 1,5 miliarde de lei – din granturi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: