Ucraina: Acțiunea umanitară a UE în Republica Moldova sporește asistența pentru refugiați
Full Article 3 minutes read

Ucraina: Acțiunea umanitară a UE în Republica Moldova sporește asistența pentru refugiați

De la începutul invaziei Federației Ruse din 24 februarie 2022, fluxul de refugiați care au părăsit Ucraina pentru a ajunge în țările vecine a dus la creșterea fulminantă a nevoilor umanitare. Comisia Europeană acționează pe toate direcțiile pentru a oferi asistență de urgență ucrainenilor aflați în nevoie, inclusiv sprijină țările, precum Republica Moldova, în consolidarea răspunsului acestora la fluxul de refugiați. Pe lângă ajutorul umanitar financiar oferit de Uniunea Europeană, în Republica Moldova, prin intermediul Capacitatea Europeană de Răspuns Umanitar (EHRC), în această săptămână, a fost lansată o nouă acțiune umanitară. Aceasta are drept scop îmbunătățirea răspunsului UE în cazurile de urgență și sprijininirea partenerilor umanitari activi.

Acțiunea constă în amenajarea unui depozit în municipiul Chișinău care va fi pus la dispoziție partenerilor umanitari pentru stocarea ajutorul umanitar și pentru livrarea a peste 1200 de corturi și 4000 de pături pentru persoanele strămutate din cauza conflictului. Acest ajutor ajunge în Republica Moldova datorită implementării a trei poduri aeriene umanitare ale UE care transportă mărfuri umanitare. Depozitul și stocarea ajutorului umanitar este finanțat integral de UE.

Janez Lenarčič, Comisarul European pentru Managementul Crizelor: „În vreme ce agresiunea militară rusă asupra Ucrainei se desfășoară într-un mod devastator de brutal, nevoile umanitare ale oamenilor afectați cresc exponențial. Pentru a putea oferi un colac de salvare tuturor celor care au nevoie, trebuie mobilizate toate capacitățile disponibile. Acesta este motivul pentru care UE – pe lângă ajutorul financiar oferit partenerilor umanitari – oferă și sprijin operațional concret. Prin mobilizarea Capacității Europene de Răspuns Umanitar și operarea acesteia în Republica Moldova, UE își reafirmă sprijinul pentru țările care găzduiesc refugiații ce fug de ororile acestui conflict”.

Războiul din Ucraina a forțat deja peste 4,3 milioane de oameni să fugă în țările vecine precum Republica Moldova, România, Polonia, Slovacia și Ungaria, majoritatea dintre aceștia fiind femei și copii. Aceasta este criza de refugiați cu cea mai intensă creștere din lume.

La începutul acestui an, UE a alocat un fond suplimentar de 3 milioane de euro pentru asistență umanitară oferită Republicii Moldova, pe lângă cele 5 milioane de euro deja oferite în stadiul incipient al crizei. Finanțarea urmărește să ofere sprijin de urgență la punctele de trecere ale frontierei și punctele de tranzit, condiții minime de trai în centrele de cazare și asistență financiară în numerar pentru persoanele vulnerabile strămutate pentru ca acestea sa poată acoperi nevoile de bază în Republica Moldova.

Totodată, 18 state membre ale UE și Norvegia au oferit Republicii Moldova asistență prin intermediul Mecanismul de protecție civilă al UE (rescEU). Aceasta include, printre altele, articole de adăpost, asistență medicală, alimente și provizii de energie. Având în vedere amploarea nevoilor, Comisia Europeană a mobilizat, de asemenea, echipamente medicale din stocurile medicale rescEU din Germania, Ungaria și Regatul Țărilor de Jos.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: