Un bărbat a spus că a fost „ajutat” să ajungă la protestul Renaștere. Cum au reacționat reprezentanții partidului
Full Article 4 minutes read

Un bărbat a spus că a fost „ajutat” să ajungă la protestul Renaștere. Cum au reacționat reprezentanții partidului

La protestul partidului „Renaștere” nu a fost organizat transport. Oamenii au venit fie cu mașinile persoane, fie cu transportul public. Cel puțin aceasta au declarat reprezentanții partidului, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. De cealaltă parte, un manifestant a spus corespondentului NewsMaker că a fost „ajutat” să ajungă de la Orhei la Chișinău. Ulterior, bărbatul a adăugat că a achitat pentru cursă, chiar dacă a auzit despre organizarea protestului „întâmplător”. 

Deputatul Vasile Bolea, care a plecat de la socialiști la Partidul „Renaștere”, a spus corespondentului NewsMaker că în ziua în care s-a anunțat acest protest, partidul a început să se ocupe de organizarea lui. La precizarea că „așa de repede ați adunat oameni”, Bolea a reacționat: „Dar care e problema? Oamenii vor să protesteze, vedeți ce se petrece în țară”.

El a adăugat că partidul nu a organizat transport pentru ca oamenii să ajungă la protest. „Oamenii singuri s-au organizat”, a comunicat Bolea, adăugând că manifestanții au venit inclusiv cu transportul public.

Ulterior, un protestatar a spus corespondentului NM că a fost „ajutat” să ajungă la manifestație. El ar fi venit de la Orhei, cu un transport organizat – „cu autobuzul”, și ar fi achitat cursa.

„V-au ajutat să ajungeți?”, l-a întrebat corespondentul pe manifestant. „Da”, a comunicat acesta.

„Pentru transport singur ați plătit sau tot v-au ajutat?”, a precizat corespondentul. „Desigur, da”, l-a întrerupt manifestantul. Despre organizarea protestului în capitală, bărbatul a spus că a auzit „întâmplător”.

Iar o femeie ar fi auzit că la Chișinău se va organiza un protest „de pe internet”, mai exact de pe „main ru”. „Noi singuri am venit. Am auzit că va fi un miting, am citit pe internet și am venit”, a comunicat manifestanta. La întrebarea de unde s-a informat, ea a spus că de pe „main ru”.

Ulterior, membrul partidului „Renaștere” Iurie Vitneanski a fost solicitat să comenteze declarația protestatarului venit de la Orhei, că s-ar fi organizat transportul pentru oamenii din localitate. El a negat cele spuse de bărbat și a adăugat: „Am văzut aici doar doi camarazi din Orhei. Ei au venit cu mașinile lor. (…) Autoritățile au făcut tot ca să fie imposibil să dai comandă de un transport”.

***

Menționăm, pe 1 februarie – la Chișinău, în fața Parlamentului a avut loc un protest organizat de Partidul „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Despre organizarea manifestației, partidul a anunțat pe 30 ianuarie și a invitat „toate forțele de opoziție pentru a protesta împotriva regimului ”galben” din țară”. NewsMaker a transmis live protestul din fața Parlamentului.

Partidul „Renaștere – Возрождение” a fost creat în toamna anului 2012. Atunci mișcarea politică și-a declarat oficial cursul ca fiind unul pro-Rusia. Formațiunea a devenit o perioadă „inactivă”, după decesul liderului acestuia, fostul deputat Vadim Mișin. Mișcarea a revenit, însă, în opinia publică, în special, odată cu organizarea de către politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a protestelor anti-guvernamentale. De la începutul anului 2023, mai mulți deputați, dar și membri din teritoriu ai Partidului Socialiștilor din Moldova au părăsit formațiunea în favoarea „Renașterii”. Între ei se numără Vasile Bolea, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi și Alexandr Suhodolskii. Ulterior, Irina Lozovan și colegul său de partid, Alexandr Nesterovschi, au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți pe 21 septembrie, fiind învinuiți de finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: