„Un cadou generos și gratuit”: Promo-LEX, despre decizia UEFA de a desfășura un meci din Champions League la Tiraspol
Full Article 2 minutes read

„Un cadou generos și gratuit”: Promo-LEX, despre decizia UEFA de a desfășura un meci din Champions League la Tiraspol

Asociația Promo-LEX consideră că decizia luată de UEFA de a transfera meciul de fotbal Sheriff Tiraspol – Farul Constanța de la Chișinău la Tiraspol contravine angajamentelor asumate de FMF, UEFA și FIFA în promovarea și respectarea drepturilor omului. Într-un comentariu făcut public, Promo-LEX a criticat decizia organizațiilor sportive FMF și UEFA, pe care le-a îndemnat să fie „mai responsabile” și să „acționeze ferm” pentru a contribui la promovarea păcii și respectarea valorilor și principiilor pe care le promovează.

„Acordul pentru desfășurarea meciului pe stadionul din or. Tiraspol este un cadou generos și gratuit, inclusiv de imagine și financiar pentru administrația locală ilegală. Acest suport necondiționat rămâne un instrument eficient de consolidare a unui regim ilegal, care continuă încălcarea în masă a drepturilor omului și ignorarea principiilor și valorilor democratice”, se arată în comentariul Promo-LEX.

Asociați a încurajat în acest context autoritățile Republicii Moldova să manifeste o „reacție mai hotărâtă și coerentă, depășind demersurile și reacțiile formaliste sau declarative”.

„Când se desfășoară evenimente sportive internaționale pe un teritoriu necontrolat, unde drepturile omului sunt grav încălcate, este necesară o abordare robustă și informarea asupra situației reale din teritoriu, or sportul, inclusiv fotbalul, nu poate exista izolat de drepturile omului”, a mai precizat Promo-LEX.

Precizăm că Tiraspolul va găzdui, pe 18 iulie 2023, în primul tur al UEFA Champions League, meciul de fotbal Sheriff Tiraspol – Farul Constanța. Decizia a fost luată pe 4 iulie de Comitetul Executiv al UEFA, după ce, pe 24 iunie, UEFA a anunțat despre interzicerea organizării meciurilor de fotbal sub egida sa  în regiunea transnistreană din motive de securitate. Comitetul Executiv al organizației sportive a permis desfășurarea meciului la Tiraspol în condițiile în care, spun ei, codul galben de amenințare teroristă este în vigoare cel puțin până la 18 iulie 2023 (data meciului Sheriff-Farul). Potrivit lor, decizia UEFA din 24 iunie este „cel puțin incoerentă și bazată pe informații eronate sau incomplete”.

Reamintim că în perioada aprilie 2022 – până în prezent, administrația de facto de la Tiraspol a decis introducerea codului roșu, ulterior galben, de amenințări teroriste, care nu a fost modificat sau anulat între timp.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: