Un chirurg plastician din Chișinău operează gratis soldații din Ucraina: „Fie întinzi o mână de ajutor, fie va trebui să iei mitraliera în mână acasă”
Full Article 2 minutes read

Un chirurg plastician din Chișinău operează gratis soldații din Ucraina: „Fie întinzi o mână de ajutor, fie va trebui să iei mitraliera în mână acasă”

Un chirurg din Chișinău, timp de aproape doi ani, de când a început invazia rusă în Ucraina, operează gratis soldații și civilii ucraineni. Medicul se deplasează lunar în țara vecină, unde efectuează intervenții chirurgicale.

Într-un interviu pentru DW, Iliya Suharski a relatat că după începerea invaziei ruse în Ucraina a decis să plece în țara vecină, în calitate de voluntar, pentru a ajuta persoanele care au avut de suferit de pe urma războiului. De atunci, chirurgul pleacă în fiecare lună în Ucraina pentru a opera gratis soldați, dar și civili.

Există două orașe cu secții de reanimare unde sunt aduși cei răniți – Odesa și Dnipro. Acestea sunt la aceeași distanță de linia frontului. Acolo sunt mulți pacienți care au nevoie urgentă de asistență medicală, inclusiv intervenții chirurgicale”, a declarat Iliya Suharski.

Interviul a fost înregistrat înainte ca chirurgul să plece în Ucraina. Acesta le-a spus jurnaliștilor că va petrece următoarea săptămână în orașul Dnipro, unde va ajuta ucrainenii.

Fluxul de pacienți în Dnipro este constant mare. Chirurgii încep să lucreze de la 08:00 cu pacienții care necesită intervenții urgente. (…) Ca regulă, acest lucru durează până la ora 17:00 – 18:00. După care are loc activitatea consultativă și, evident, pe urgență are loc acordarea ajutorului medical urgent în același timp și”, a povestit acesta.

În ciuda tuturor riscurilor, chirurgul nu se gândește să renunțe la ajutorul oferit țării vecine. „Una din două: fie întinzi o mână de ajutor medicilor din Dnipro, fie va trebui să iei mitraliera în mână aici, acasă, în Chișinău”, a conschis Suharski.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: