Un elev de 12 ani din Moscova, vizitat de poliție după ce a pus întrebări despre războiul din Ucraina la ora de istorie
Full Article 3 minutes read

Un elev de 12 ani din Moscova, vizitat de poliție după ce a pus întrebări despre războiul din Ucraina la ora de istorie

Un elev din clara a șasea, din Moscova, a fost vizitat de poliție, după ora de istorie, în cadrul căreia s-a discutat despre războiul din Ucraina, iar copilul a adresat întrebări, după care a strigat „Slava Ucrainei!”. Băiatul pe nume Kirill (numele de familie nu a fost indicat la solicitarea mamei sale) a povestit jurnaliștilor de la Novaya Gazeta despre cele întâmplate.

Pe 4 martie, la ora de istorie, profesorul a decis să le explice elevilor „operațiunea militară specială” desfășurată în Ucraina. Potrivit lui Kirill, mai mulți școlari au adresat întrebări.

Printre altele, Kirill a întrebat din ce motiv Putin a început războiul în Ucraina. Însă profesoara l-a corectat, spunând că este o „operațiune specială”. Întrebată cum pot oamenii să obțină permisiunea de a desfășura un protest de la guvernul împotriva căruia urmează să se protesteze, pedagogul nu a răspuns.

Kirill a mai întrebat cine a început conflictul și când se va termina, profesoara a răspuns că Ucraina și se va încheia totul după ce aceasta va capitula.

După încheierea orei, Kirill a strigat pe hol „Slava Ucrainei” și ar fi fost susținut de alți elevi.

Potrivit băiatului și mamei acestuia, după lecție, femeia a fost telefonată și invitată la secția de poliție, pentru o discuție despre comportamentul fiului ei. La rândul său, dirigintele clasei a chemat-o la școală și a invitat și angajații inspecției privind acțiunile minorilor. Femeia nu s-a prezentat la discuții și și-a luat copilul de la școală.

Pe 7 martie, pe când se afla singur acasă, la ușa apartamentului au bătut doi polițiști. Copilul nu le-a deschis, iar forțele de ordine au deconectat energia electrică și au plecat, lăsând la ușă citația privind prezentarea „la audieri”.

Femeia a mai spus că nu știe cine a povestit poliției despre cele întâmplate și a precizat că familia are un conflict mai vechi cu instituția de învățământ.

„Consider că profesorii nu au dreptate. Ni se spune că locuitorii Ucrainei sunt spălați pe creier, însă mie mi se pare că nouă ni se spală creierul”, a conchis elevul de 12 ani.

***

Amintim că, săptămâna trecută, cinci copii cu vârstele cuprinse între 7 și 11 ani și mamele lor au fost reținuți, la Moscova, după ce au depus flori la Ambasada Ucrainei. Minorii aveau pancarte cu mesajul „Nu războiului”. Toți au fost reținuți de poliție. La început, au fost ținuți în dube, iar apoi – duși la secția de poliție. Peste câteva ore, copiii au fost eliberați. Urmează procesul de judecată.

Astăzi se împlinesc 12 zile de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Moscova refuză să recunoască că este vorba despre un război, a instituit cenzura în presă, iar acțiunile armatei trebuie numite doar „operațiune militară specială”. Pentru informațiile considerate a fi false, persoanele riscă până la 15 ani de închisoare.

Potrivit Oficiului ONU pentru drepturile omului, din 24 februarie până pe 6 martie, în Ucraina au fost uciși 406 civili, inclusiv 27 de copii. Cel puțin 801 oameni au fost răniți.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: