Un minor din Rusia, care suferă de o boală incurabilă, riscă să petreacă 15 ani în închisoare. A incendiat un comisariat militar
Full Article 4 minutes read

Un minor din Rusia, care suferă de o boală incurabilă, riscă să petreacă 15 ani în închisoare. A incendiat un comisariat militar

Săptămâna trecută, liceanul Egor Balazeikin și-a sărbătorit cei 17 ani într-o închisoare din Sankt Petersburg. Pentru că a încercat să incendieze un comisariat militar, acțiune calificată de anchetatori ca terorism, el riscă până la 15 ani de închisoare. Recent, scrie currenttime.tv, Egor a fost diagnosticat cu fibroză hepatică în stadiul 2 – o complicație a unei boli incurabile care progresează încă din copilărie. Cu toate acestea, nici vârsta adolescentului, nici diagnosticul și nici faptul că în urma tentativei de a incendia comisariatul nimeni nu a fost rănit și nimic nu a ars, nu au influențat poziția anchetei și a instanței – el continuă să fie acuzat de „terorism”. 

Părinții adolescentului au fost anunțați că fiul lor a fost reținut pe 28 februarie 2023. Li s-a spus că băiatul lor a încercat să dea foc unui comisariat militar din Kirovsk, regiunea Leningrad.

În acel moment, Egor se afla la secția de poliție de ouă ore, fiind interogat fără prezența părinților. Cei din urmă au fost telefonați aproape de miezul nopții. Li s-a permis să se vadă cu fiul lor doar după ce au scris explicații.

Potrivit sursei, băiatul a aruncat în direcția comisariatului o sticlă cu amestec combustibil. Un incendiu nu a avut loc. În același timp, nimic nu a fost deteriorat.

Egor a fost reținut pentru 48 de ore, fiind deschis un dosar penal pentru „distrugere intenționată sau deteriorare a proprietății”. Ulterior, cauza acestui a fost reclasificată – incendierea intenționată s-a transformat într-un „atac terorist”. Mama lui Egor a declarat că „anchetatorii l-au condus foarte clar” pe adolescent spre formularea necesară în timpul interogatoriului, după care l-au acuzat de terorism. În aceeași zi, lui Egor i s-a adus acuzații pe alte după episoade: o încercare nereușită de a incendia un comisariat militar din Kirovsk pe 8 februarie și incendierea unui comisariat militar în regiunea Nevsky din Sankt Petersburg pe 12 februarie. 

Pe 2 martie 2023, instanța l-a plasat pe adolescent într-un centru de arest preventiv pentru două luni, iar apoi a prelungit arestul până pe 1 august. Ultima dată, detenția sa a fost prelungită până pe 27 august. 

Potrivit anchetatorilor, dacă Egor va fi eliberat se va angaja în „activitate infracțională” și se poate ascunde de autorități, așa că trebuie să fie în detenție. În plus, potrivit anchetatorilor, din cauza faptului că adolescentul locuia singur în Sankt Petersburg, acțiunile sale sunt imprevizibile întrucât îi lipsește supravegherea părintească. Potrivit sursei, după ce a fost admis la gimnaziu, părinții lui Egor au închiriat o cameră pentru fiul lor, în centrul Sankt Petersburgului, pentru a-i face drumul mai ușor spre școală. Anterior el mergea 2-3 ore până la instituția de învățământ.

Însuși Egor nu neagă că a aruncat sticla în clădirea comisariatului. El și-a numit acțiunea drept un gest de disperare, o încercare de a striga la cât mai mulți ruși.

Potrivit sursei, când avea 8 ani, Egor a fost diagnosticat cu o boală severă incurabilă – hepatită autoimună. La începutul lunii august 2023, cu permisiunea anchetatorului, el a fost suspus unei examinări unde a fost diagnosticat cu fibroză hepatică în stadiul 2. Potrivit medicilor, fără un tratament adecvat boala poate progresa. Se menționează că hepatita autoimună necesită un screening constant, dar conducerea penitenciarului nu-i poate permite adolescentului să meargă la clinică.

Potrivit unei prietene de familii, Egor a susținut decizia președintelui rus de a invada Ucraina la început de război. Ulterior, moartea unei persoane dragi i-a schimbat total poziția. Băiatul ar fi trecut greu peste moartea unchiului său, care s-a oferit să meargă în calitate de voluntar la război în Ucraina.

După reținerea sa, adolescentul a scris că nu-și gestul din februarie 2023. „Trebuia să-mi afirm poziția. Nici nu mă pot gândi să trăiesc altfel acum. Să rămân la o parte ar fi fost o mare trădare”, a spus el.

Potrivit sursei, Egor și-a sărbătorit ziua de naștere în închisoare, unde a fost felicitat de colegii de celulă și unde mai mulți oameni i-au trimis scrisori.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: