„Unde pot obține certificat de pro-european?“. Ceban și Cutasevici, aluzie la ședința Maiei Sandu cu liderii de partide, la care nu a fost invitat MAN
Full Article 5 minutes read

„Unde pot obține certificat de pro-european?“. Ceban și Cutasevici, aluzie la ședința Maiei Sandu cu liderii de partide, la care nu a fost invitat MAN

Edilul capitalei Ion Ceban, tot el lider al al partidului Mișcarea Alternativă Națională (MAN), a distribuit pe rețelele de socializare un mesaj al viceprimarului Angela Cutasevici. Cea din urmă s-a întrebat de unde poate obține un „certificat de pro-european”. „Poate că acest „certificat” ne va ajuta să deschidem anumite uși, azi închise, va semnala unor factori de decizie că suntem și noi în serviciul cetățeanului, nu doar ei, pro-europenii (auto)declarați, care cred că ei sunt decidenții și împart etichete la stânga și la dreapta”, a spus Cutasevici. Ea a făcut aluzie la întrunirea din ajun, de la Președinție, la care au participat partidele „care se declară pro-europene”.  

Oamenii care sunt cu adevărat profesioniști ai Republicii Moldova. Cei care se dedică, se implică, se impun, au emoții, care nu știu nici ce e sâmbătă sau duminică, doar ca să schimbe lucrurile spre bine. Un mesaj din partea Viceprimarului Angela Cutasevici, pentru cei care aleg și pun etichete”, a scris Ceban, pe rețelele de socializare, distribuind mesajul Angelei Cutasevici.

Viceprimarul a scris că are „o curiozitate”. „Unde pot să depun dosarul și ce acte trebuie să anexez la el pentru a obține un Certificat de pro-european? De când activez în serviciul public, mereu mi-am axat activitatea având în vizor Omul și grijile lui, indiferent de preferințele politice, religioase etc. ale acestuia”, a menționat Cutasevici.

Viceprimarul a vorbit despre criza Covid-19 care, potrivit ei, a luat autoritățile pe nepregătite.

Echipa Primăriei și subdiviziunile ei au fost alături de medicii noștri, în prima linie. Am salvat vieți, am dotat spitale, am creat instrumente inedite de management a crizei pandemice. Și niciodată nu am cerut de la pacienți „Certificatul de pro-european””, a comunicat viceprimarul.

Ea s-a referit și la criza războiului.

Chiar din start – încă se auzeau ecourile primelor bubuituri de rachete rusești peste orașele și satele Ucrainei – ne-am mobilizat și iarăși munceam 24/24, cot la cot, întreaga echipă. Am adăpostit oameni, am oblojit suflete, am protejat copiii fugiți din calea războiului. Am implementat „din mers” mecanisme pentru a gestiona eficient criza refugiaților. Și am făcut-o atât de bine, încât ne-au apreciat nu doar beneficiarii, ci și organismele internaționale, factorii de decizie din multe țări europene, care veneau să vadă cu ochii lor ceea ce făceam noi, echipa Primăriei Chișinău, în centrele de refugiați. Și de data aceasta nu am cerut de la nimeni „Certificatul de pro-european””, a adăugat Cutasevici.

Poate că acest „Certificat” ne va ajuta să deschidem anumite uși, azi închise, va semnala unor factori de decizie că suntem și noi în serviciul Cetățeanului, nu doar ei, pro-europenii (auto)declarați, care cred că ei sunt decidenții și împart etichete la stânga și la dreapta…”, a conchis viceprimarul.

UPDATE: Pentru NM, purtătoarea de cuvânt e edilului Natalia Ixari a confirmat că Angela Cutasevici este membră a MAN.

***

De menționat că în ajun, la Președinție, șefa statului Maia Sandu a avut o discuție cu reprezentanții mai multor partide din Moldova. Potrivit instituției prezidențiale, s-a vorbit despre agenda europeană a țării, iar participanții la discuție au susținut necesitatea continuării dialogului și extinderea invitației și pentru alte formațiuni politice.

Anterior, reprezentanții Președinției au declarat pentru NM că întrevederea din 28 iunie va avea loc cu partidele „care se declară pro-europene” pentru a se identifica „noi modalități de conlucrare în vederea îndeplinirii agendei europene a țării noastre”.

Potrivit imaginilor publicate de Președinție, la întrevederea cu șefa statului au fost inclusiv: Lilian Carp de la Partidul Acțiune și Solidaritate, Dragoș Galbur de la Partidul Național Moldovenesc, Ștefan Gligor de la Partidul Schimbării, Vasile Costiuc de la Partidului „Democrația Acasă”, Liviu Vovc de la Platforma „DA”, Alexandru Bujorean de la Liga Orașelor și Comunelor, Ruslan Codreanu de la Partidul „Puterea Oamenilor”, Anatolie Prohnițchi de la Partidul Verde Ecologist.

Mai precizăm că MAN nu a fost prezent la întrunirea de la Președinție, potrivit imaginilor publicate de instituția prezidențială.

***

Primarul capitalei Ion Ceban a anunțat crearea Mișcării Alternativa Națională încă pe data de 30 decembrie 2021. La aproape un an, pe 23 august 2021, de la tribuna municipalității, Ceban a anunțat că MAN va fi o mișcare politică. Edilul de Chișinău spunea că noua formațiune, care își propune a fi una pro-europeană, „va apăra interesele tuturor cetățenilor Republicii Moldova”.

În decembrie 2022 a avut loc primul congres MAN. În cadrul acestuia, Ion Ceban a fost ales președintele partidului. Fostul socialist declara că echipa sa este formată din 47 de membri, însă nu a dat niciun nume.

„Consiliul național MAN, care are 47 de membri, a decis că se va întruni mai apoi pentru a vota și a alege Biroul partidului și vicepreședinții. În prezent pregătim toate actele pentru înregistrarea oficială. Din echipă fac parte foarte mulți colegi cu care lucrăm, inclusiv astăzi în cadrul Primăriei”, menționa Ceban, potrivit replicamedia.md.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: