Uniunea Europeană respinge acuzațiile lui Alexandr Stoianoglo
Full Article 2 minutes read

Uniunea Europeană respinge acuzațiile lui Alexandr Stoianoglo

Uniunea Europeană respinge „cu fermitate” orice acuzații privind implicarea politică în procesele sau procedurile interne din Republica Moldova. Reacția vine, urmare a declarațiilor făcute de procurorul general, Alexandr Stoianoglo în cadrul unei conferințe de presă, din 4 octombrie.

„Am luat act de briefingul de presă al Procurorului General Stoianoglo și de comentariile sale privind presupusa dezvăluire a corespondenței dintre fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și fostul Ambasador al UE în Republica Moldova, Peter Michalko. În dialogul nostru cu autoritățile Republicii Moldova am subliniat întotdeauna că reformarea sectorului justiției, lupta împotriva corupției și asigurarea depolitizării instituțiilor de stat au o importanță crucială pentru Acordul nostru ambițios de Asociere și de aceea am urmărit cu atenție evoluțiile din aceste domenii-cheie.” se arată în mesajul Delegației UE.

În cadrul unei conferințe de presă din 4 octombrie, Stoianoglo l-a acuzat pe Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție că ar fi oferit consultanță guvernului condus de Maia Sandu. Mai mult, acesta ar fi avut legături cu anumite ONG-uri, cu ex-ambasadorul UE în Republica Moldova Peter Michalko și cu fostul ambasador american Dereck Hogan.

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco susține că procurorul general Alexandr Stoianoglo „a trecut o linie roșie”, fâncând uz de funcția de pe care o deține, pentru a încălca dreptul la viața privată. Potrivit lui Litvinenco, aceste acțiuni reprezintă „un caz de corupție și trafic de influență”. Prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, șeful Ministerului Justiției a anunțat că acțiunile lui Stoianoglo „sunt suficiente pentru cel puțin inițierea unei proceduri disciplinare, dar poate și mai mult”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: