Ministerul Justiției

Va primi Moldova 40 de mln de euro de la UE? Un europarlamentar român a cerut Comisiei Europene să prelungească termenul de accesare a banilor

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul român Dragoș Tudorache, a transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care propune o soluție pentru ca țara noastră să beneficieze de ultima tranșă de 40 de milioane de euro prevăzută în programul de asistență macrofinanciară adoptat în septembrie 2017, prin prelungirea termenului de accesare până la sfârșitul acestui an.

În scrisoarea trimisă către comisarii europeni, Dragoș Tudorache spune că, din dubla sa poziție, de raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova și membru al grupului pentru democrație și alegeri, responsabil cu monitorizarea Republicii Moldova, consideră că o prelungire este justificată și va avea un impact pozitiv în combaterea crizei COVID-19, ajutând în mod direct în combaterea propagandei antieuropene și demonstrând că Europa este cea care își asumă ferm angajamentele față de parteneri săi. 

În scrisoarea expediată Comisiei Europene, europarlamentarul argumentează că ajutorul este destinat cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de partidul aflat la guvernare.

„Europa și România au în primul rând o datorie față de cetățenii Republicii Moldova, nu față de un decident politic. Știm că, din dorința de a câștiga voturi, partide sau oameni politici de peste tot încearcă să își însușească principii și acțiuni chiar și atunci când nu cred în ele. Dar valorile europene sunt dedicate cetățenilor și nu politicului, direct interesat și vremelnic la cârma oricărui stat. Așa că e nevoie să cumpănim și să acționăm echilibrat”, a menționat acesta.  

Parlamentarul european a îndemnat conducerea UE să prelungească perioada în care guvernul de la Chișinău poate accesa banii.

„Nu trebuie să ne temem să ajutăm cetățenii europeni pentru că o putere politică e tentată să captureze o societate sau un discurs. Am demonstrat că avem puterea propriilor convingeri și nu le schimbăm pentru un politician îndrăgostit de putere. Europa este prezentă și atentă la nevoile membrilor și partenerilor săi. E un gest firesc și necesar să întindem o mână de ajutor Republicii Moldova și scrisoarea noastră prin care cerem prelungirea perioadei în care Chișinăul poate accesa a treia tranșă din programul de asistență macrofinanciară nu este decât un gest de normalitate”, a subliniat Dragoș Tudorache, raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova. 

Amintim că, pe 10 aprilie, Igor Dodon a menționat că deși Uniunea Europeană a declarat că țara noastră va beneficia de un suport financiar important, deocamdată, acesta nu a parvenit. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ex-judecătoarea Victoria Sanduța se vrea deputată: va concura independent la alegerile parlamentare

Fosta judecătoare Victoria Sanduța, cunoscută pentru pozițiile sale critice față de sistemul judecătoresc, a anunțat luni, 21 iulie, că va concura la alegerile parlamentare din septembrie în calitate de candidat independent. Într-o postare publicată pe rețelele sociale, Sanduța a informat că a depus cererea oficială de înregistrare la Comisia Electorală Centrală (CEC).

„Eu cred că acum e momentul pentru a scrie istorie. Totul e posibil! Cu sprijinul vostru.
Cu oameni care s-au săturat să fie furați, umiliți, mințiți. Tot ce avem nevoie este curaj. Și îl avem.
Eu nu am partid. Nu am interese obscure. Nu am televiziuni cumpărate.
Dar am ceva mai puternic: încrederea voastră. Această candidatură nu e doar despre mine. E despre fiecare om care a fost dat la o parte. Care a fost făcut să tacă. Care a spus: «Ajunge! E timpul să vorbesc. Și voi fi auzit! E timpul ca fiecare om să fie pus la locul lui.» Eu vă susțin pe voi. Iar dacă și voi credeți în mine — hai să scriem istorie împreună”, a scris Sanduța în postarea sa.

Cine este Victoria Sanduța

Fosta judecătoare Victoria Sanduța este cunoscută pentru pozițiile sale critice față de sistemul judecătoresc. Anterior a activat în cadrul Judecătoriei Chișinău. Aceasta este fondatoarea Asociaței Judecătorilor „Vocea Justiției“. Sanduța a mai avut o tentativă de a se lansa în politică, aderând în 2024 la Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

Amintim că, în iunie 2022 a devenit cunoscut faptul că președinta Republicii Moldova Maia Sandu a respins candidaturile a 13 magistrați, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Printre aceștia se număra și cea a magistratei Victoria Sanduța, cea care a criticat sistemul judecătoresc, menționând într-o emisiune televizată că în interiorul acestuia ar fi „haos”. Sanduța a calificat drept „eronat și neîntemeiat” refuzul președintei țării și s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii cu solicitarea de a i se propune repetat președintei Republicii Moldova Maia Sandu candidatura sa pentru numirea în funcție, până la atingerea plafonului de vârstă. Detalii AICI.

Mai târziu, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a explicat de ce a refuzat numirea celor 13 magistrați până la atingerea plafonului de vârstă. Potrivit Maiei Sandu, unii dintre ei „nu merită să fie judecători”, din cauza deciziilor pe care le-au luat anterior, dar și pentru că au anumite „semne de întrebare” în ceea ce privește raportul dintre cheltuielile și veniturile prezentate. Detalii AICI.

Ulterior, în iulie 2024, CSM a refuzat numirea în funcție a judecătoarei Victoria Sanduța și a încă trei judecători până la atingerea plafonului de vârstă (65 de ani). Membrii CSM i-au adresat mai bine de o oră întrebări Victoriei Sanduța despre publicațiile și comentariile ei de pe Facebook. Și, până la urmă, i-au recomandat președintelui Republicii Moldova să o destituie din funcție. NewsMaker a scris ce i-a înfuriat și nemulțumit pe membrii CSM și de ce nu toți membrii au fost de acord cu decizia de a o demite pe Sanduța. Detalii AICI.

În septembrie 2024, șase judecători au fost eliberați din funcție, conform unui decret semnat de președinta Maia Sandu și publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Printre aceștia și Victoria Sanduța. Detalii AICI.

Pe 15 decembrie 2024, ex-judecătoarea Victoria Sanduța și-a anunțat aderarea la Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), condus de Igor Munteanu. Atunci, ea menționa că face „un pas important” și că se alătură partidului CUB „pentru a aduce în politică exact ceea ce ne lipsește de prea mult timp – corectitudinea, curaj și adevăr”. Detalii AICI.

Pe 23 ianuarie, Sanduța și-a anunțat plecarea din partidul CUB. „Această hotărâre este rezultatul unor divergențe fundamentale de viziuni cu privire la modul de organizare și dezvoltare a partidului pe viitor”, a scris Victoria Sanduța.

Declarația de avere

Potrivit declarației de avedere pentru anul 2024, perioadă în care activa ca magistrată la Judecătoria Chișinău, Sanduța a încasat 238 679 de lei din salariul de bază. Alte surse de venit au inclus activități de instruire la Institutul Național al Justiției (2 400 de lei) și remunerare pentru un studiu analitic de la Asociația Baroului American (ABA ROLI), în valoare de 23 000 de lei. Fosta judecătoare a primit și o indemnizație pentru copii minori, în valoare de 4425 de roni, din România.

Familia sa a indicat și venituri obținute din chirii în euro și dolari, în sumă totală de peste 9 000 de euro și 4 000 de dolari, precum și 30 000 de lei din vânzarea unui mijloc de transport.

În ceea ce privește proprietățile imobiliare, familia Sanduța declară două apartamente, o casă de locuit cu suprafața de 133 m², un spațiu comercial, un garaj și mai multe terenuri. Valoarea estimată a casei este de 715 278 lei, iar cea a spațiului comercial – 15 246 euro.

La capitolul bunuri mobile, familia magistratei deține un automobil Honda CR-V fabricat în 2020, evaluat la 550 000 de lei, o motocicletă Honda, precum și un Mercedes E200.

Victoria Sanduța figurează și cu un credit în valoare de 100 000 de lei, contractat în 2023 de la o bancă din Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: