Veronica Mihailov-Moraru, după ce judecătorii și-au ales membrii în CSM: „Un pas înainte pentru depășirea problemelor în justiție”
Full Article 3 minutes read

Veronica Mihailov-Moraru, după ce judecătorii și-au ales membrii în CSM: „Un pas înainte pentru depășirea problemelor în justiție”

Ministra Justiției, Veronica Moraru-Mihailov, a venit cu reacție, după ce Adunarea Generală a Judecătorilor a desemnat astăzi noii membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Oficiala susține că prin decizia luată a fost făcut un pas înainte în depășirea comună a problemelor din domeniul justiției.

Ministra Justiției a salutat într-o postare făcută publică pe pagina sa de Facebook decizia Adunării Generale a Judecătorilor. Oficiala declară că magistrații ar fi dat dovadă de „curaj și responsabilitate” și a calificat evenimentul drept „un semnal pozitiv”.

„E un semnal pozitiv pentru societate și un pas înainte pentru depășirea în comun a problemelor în justiție. E mult de lucru și împreună prin dialog și colaborare pot fi soluționate multe probleme pe segmentul justiției”, a scris Mihailov.

Amintim că Adunarea Generală a Judecătorilor i-a desemnat, în cadrul ședinței din 28 aprilie, pe noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din rândul judecătorilor. Astfel, noii membri în CSM devin Vasile Chiopu, Ioanna Chironetz, Sergiu Karaman și Maria Frunze. Judecătoarea Livia Mitrofan a obținut cele mai puține voturi și, conform regulamentului, va fi membru supleant al CSM. Noii membri ai CSM sunt judecători din primele instanțe și au fost aleși pe un mandat de 6 ani. De menționat că în CSM mai sunt vacante încă două locuri – pentru reprezentanții Curților de Apel și Curții Supreme de Justiție.

Amintim că, pe 17 martie, 2023, a avut loc, pentru prima oară în ultimii patru ani, Adunarea Generală a Judecătorilor. Magistrații urmau să examineze două subiecte incluse pe ordinea de zi: aprobarea modificărilor operate în Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor și alegerea membrilor permanenți ai CSM din rândul judecătorilor. După câteva ore, timp în care au discutat despre activitatea vechilor membri ai CSM și despre problemele cu care se confruntă, aceștia au decis întreruperea ședinței până pe 28 aprilie.

Ulterior, președinta Maia Sandu a convocat în ședință Consiliul Suprem de Securitate. După ședința, șefa statului a constatat că „justiția a putrezit” și a anunțat că CSM urmează să fie funcțional în 30 de zile, iar Parlamentul va numi membrii non-judecători, care au trecut pre-vettingul.

Potrivit Maiei Sandu, noul CSM, împreună cu Institutul Național de Justiție și Ministerul de Justiție vor accelera procesul de aducere în sistemul de justiție a tinerilor judecători.

La ședința din 30 martie, Parlamentul a ales noii membri CSM, din rândul non-judecătorilor. Este vorba despre Tatiana Ciaglic, Ion Guzun și Alexandru Postică, care au fost numiți pe un mandat de șase ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: