VIDEO Ignatiev spune că în Transnistria situația este tensionată: „Garantul păcii sunt pacificatorii ruși”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Ignatiev spune că în Transnistria situația este tensionată: „Garantul păcii sunt pacificatorii ruși”

Vitalii Ignatiev, conducătorul instituției de la Tiraspol responsabilă de „relații externe”, a declarat că situația în regiunea transnistreană este tensionată. Potrivit acestuia, „acțiunile autorităților Moldovei și Ucrainei creează nervozitate”. El a mai spus că Transnistria este în contact permanent cu Rusia pentru a nu fi „scăpată situația de sub control”. 

„Situația rămâne tensionată”, a spus Ignatiev, pentru Sputniklive. „Acțiunile autorităților Moldovei și Ucrainei creează nervozitate”, a mai adăugat el, potrivit sursei.

Totodată, Ignatiev a menționat că „Transnistria este în contact permanent cu colegii din Rusia și cu comunitatea internațională pentru ca situația să nu scape de sub control”.

„Pentru Transnistria, pacificatorii ruși acționează ca un garant al păcii și stabilității, dar și țara noastră care este capabilă să protejeze interesele cetățenilor”, a conchis el.

Ministerului rus al Apărării, în dimineața zilei de 23 februarie, declara că Ucraina ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană, iar pentru aceasta personalul ucrainean „va fi îmbrăcat în uniforma personalului militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse”. La rândul lor, autoritățile de la Chișinău au făcut apel la calm și au îndemnat cetățenii să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova.

În aceeași zi, Ministerul rus al Apărării a venit cu un nou mesaj. Instituția a insistat că Ucraina ar avea în plan să invadeze regiunea transnistreană.

Ulterior, Institutul American pentru Studiul Războiului a declarat că Moscova ar putea crea condiții pentru o operațiune sub un drapel străin în Republica Moldova și la granița belarus-ucraineană.

Într-o reacție, Ucraina a îndemnat Republica Moldova să nu asculte „niciodată ceea ce spune Ministerul rus al Apărării”. Consilierul Biroului prezidențial ucrainean Mihail Podoleak a menționat că Rusia folosește „permanent și primitiv aceleași istorii despre pretinse provocări”. Potrivit lui Podoleak, unica țară care poate desfășura acțiuni provocatoare în Moldova „și care cu siguranță va întreprinde ceva în regiunea transnistreană este Federația Rusă”.

Pe 24 februarie, liderul ucrainean Vladimir Zelenski a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că Ucraina prețuiește integritatea teritorială a Moldovei, iar zvonurile lansate de autoritățile ruse, despre o presupusă invazie, nu sunt nimic altceva decât dezinformare.

Pe 27 februarie, liderul nerecunoscut de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a comentat situația din jurul Transnistriei. Acesta a declarat pentru postul local de televiziune TSV că situația din regiune este una „tensionată”, însă nu există niciun pericol iminent la adresa securității acesteia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: