VIDEO „Legile Moldovei sunt împotriva mamelor”. O femeie din Ucraina luptă de 10 luni pentru fiica sa și se plânge pe justiția moldovenească
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Legile Moldovei sunt împotriva mamelor”. O femeie din Ucraina luptă de 10 luni pentru fiica sa și se plânge pe justiția moldovenească

Victoria Makarova, cetățeană a Ucrainei, a organizat un flashmob în fața Parlamentului de la Chișinău. Aceasta susține că, în decembrie 2022, fiica sa a fost răpită de tatăl și bunica ei, care au dus-o din Odesa în Republica Moldova. Contactați de NM, reprezentanții Procuraturii Generale au confirmat că au deschis urmărirea penală privind scoaterea ilegală a fetiței Victoriei Makarova din Ucraina. Potrivit acestora, dosarul a fost clasat întrucât acțiunile din dosarul penal întrunesc elemente de răpire, comise în țara vecină, iar cazul este cercetat de autoritățile ucrainene.

„Legile Moldovei sunt împotriva mamelor”

Pe 20 octombrie, Victoria Makarova a publicat un video, filmat în fața Parlamentului de la Chișinău, în care a povestit că fiica sa a fost răpită din Ucraina și dusă în Moldova, de tatăl și bunica acesteia.

Mă numesc Victoria Makarova și sunt cetățeană a Ucrainei. De 10 luni lupt pentru fiica mea, Sonecika, care a fost furată de către tatăl și bunica ei, pe 27 decembrie 2022. A fost dusă din Odesa în Republica Moldova”, a spus femeia.

Victoria Makarova a acuzat Procuratura Generală a Republicii Moldova că ar fi închis dosarul penal privind furtul fiicei sale, iar Curtea de Apel Chișinău că i-a interzis să se apropie la o distanță mai mică de 200 de metri de copil.

Forțele de ordine din Moldova crează diverse obstacole pentru ca fetița să se afle alături de mama sa. Procuratura Generală a închis dosarul privind furtul copilului în pofida faptului că materialele dosarului indicau faptul că se intenționează transportarea copilului mai departe. Curtea de Apel din Chișinău a decis că eu nu trebuie să mă apropii de fiica mea la o distanță mai mică de 200 m pe durata a 30 de zile, fără să se țină cont de faptul că nu am făcut nimic. Știu cum lucrează acest sistem, știu ce înseamnă corupție și știu că adevărul este de partea mea. Nu intenționez să tac. Nu voi lăsa mâinile în jos și voi continua să lupt pentru fiica mea, oriunde s-ar afla aceasta, oriunde ar duce-o. Pentru că o iubesc la nebunie și pentru că eu sunt mama ei”, a declarat ea.

În video, cetățeana Ucrainei a desfășurat pacarte cu mesajele „Rușine forțelor de drept: poliția, Procuratura Generală, Curtea de Apel. Sunt mama Soniei Baajikova” și „Legile Moldovei sunt împotriva mamelor”.

Reacția PG

NM a solicitat un comentariu de la Procuratura Generală în privința acuzațiilor Victoriei Makarova.

Deși autoritățile din Moldova au pornit urmărirea penală privind scoaterea ilegală a copilului din Ucraina de către tatăl acestuia, dosarul a fost clasat, din motivul că acțiunile acestuia întrunesc elementele faptei de răpire a copilului, comise în Ucraina, iar autoritățile din statul vecin deja investighează cazul, așa cum legea din Moldova nu este incidentă situației. Notăm, suplimentar, faptul că în Ucraina nu este necesar acordul scris al celuilalt părinte despre călătoria copilului în afara țării cu părintele care-l însoțește”, au declarat reprezentanții PG.

Procuratura Generală a mai precizat faptul că pe rolul Judecătoriei Chișinău se află mai multe cauze civile pornite în bază cererilor ambilor părinți, printre care cererea tatălui privitor la determinarea domiciliului copilului minor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: