VIDEO „Moldova, te afli printre prieteni”. Mesaje de susținere de la liderii UE înaintea summit-ului din 1 iunie
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Moldova, te afli printre prieteni”. Mesaje de susținere de la liderii UE înaintea summit-ului din 1 iunie

În ajunul Summit-ului Comunității Politice Europene, care va avea loc la Chișinău, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Micheles și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au publicat mesaje video în care își exprimă sprijinul pentru poporul moldovenesc. Liderii UE au dat asigurări că Moldova nu este singură și are tot suportul în parcursul său european. 

Ursula von der Leyen a declarat că UE susține Moldova și procesul de reforme început în parcursul intergrării europene.

„Uniunea Europeană este alături de Moldova. Susținem securitatea voastră energetică. Stabilitatea voastră economică. Susținem reformele voastre în calea spre familia noastră europeană. Moldova nu este singură. Uniunea Europeană este cu voi”, a spus oficialul.

Charles Michael, a spus că pe 1 iunie, când va avea loc summit-ul CPE, Moldova va fi inima Europei.

„Veți deschide ușile țării voastre frumoase pentru 50 de lideri europeni, 50 de prieteni ai Moldovei. Acesta este un moment istoric pentru țara voastră și pentru poporul acestei țări. Este un simbol puternic al unui continent care vă susține, un simbol puternic al drumului vostru spre familia noastră europeană. Moldova, te afli între prieteni. Moldova, nu ești singură!”, a adăugat acesta.

Iar Roberta Metsola a menționat că Uniunea Europeană este alături de conducerea și de cetățenii Republicii Moldova.

„UE susține alegerea pro-europeană. Moldovenii se pot mândri cu acest curaj de care au dat dovadă, ținând piept intimidării Rusiei. Ei se pot mândri cu solidaritatea față de Ucraina. Parlamentul European va fi mereu pentru Moldova un prieten adevărat, un aliat. Pentru că noi nu avem nicio îndoială – viitorul nostru este împreună. Moldova nu este singură!”, a spus aceasta.

Amintim că recent și președintele Franței, Emmanuel Macron, a publicat un o înregistrare video în care a anunțat moldovenii că pe 1 iunie se va afla la Chișinău pentru a participa la Summit-ul Comunității Politicii Europene. Macron și-a exprimat speranța că, în cadrul evenimentului, liderii europeni vor lua decizii importante pentru regiunea noastră. Totodată, liderul de la Paris i-a mulțumit președintei Maia Sandu pentru că a acceptat să găzduiască a doua ediție a summit-ului CPE.

***

Pe 1 iunie, complexul vitivinicol Castel Mimi din Moldova va găzdui Summitul Comunității Politice Europene. La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: