VIDEO „Nu sunt surprins”. Reacția președintelui american la informația privind decesul lui Prigojin
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Nu sunt surprins”. Reacția președintelui american la informația privind decesul lui Prigojin

Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA) Joe Biden nu s-a arătat surprins de informația cu privire la decesul șefului grupului Wagner Evghenii Prigojin. El a adăugat că în Rusia nu se întâmplă multe lucruri fără ca președintele rus să nu fie în spatele acestora. 

„Nu știu exact ce s-a întâmplat, dar nu sunt surprins”, a spus Biden.

Întrebat de jurnaliști dacă îl consideră pe Vladimir Putin responsabil pentru accidentul aviatic, președintele SUA a răspuns: „În Rusia puține ce se întâmplă fără ca Putin să nu fie în spate. Nu am suficiente informații pentru a răspunde”.

În seara de 23 august, un avion privat Embraer 600 s-a prăbușit în regiunea rusă Tveri. Autoritățile ruse au anunțat că cele 10 persoane care se aflau la bordul aeronavei au decedat. Avionul zbura din Moscova spre Sankt Petersburg. Ulterior, agenția rusă de transport aerian (Rosaviatzia) a confirmat că la bordul avionului prăbușit se afla Evghenii Prigojin. Anterior, moartea lui Prigojin a fost confirmată de canalul de Telegram „Grey Zone”, apropiată grupului Wagner.

Rosaviatzia a publicat lista pasagerilor care au decedat:

Propustin Sergey

— Makaryan Evgeniy

— Totmin Aleksandr

— Chekalov Valeriy

— Utkin Dmitriy

— Matuseev Nikolay

— Prigozhin Evgeniy

Precum și membrii echipajului:

— Levshin Aleksei, comandant

— Karimov Rustam, copilot

— Raspopova Kristina, asistentă de bord

În timpul accidentului aviatic din seara de 23 august, președintele rus Vladimir Putin se afla pe scenă la Kursk, unde a înmânat soldaților medalia „Eroul Rusiei”.  De menționat că și șeful Wagner Evghenii Prigojin a fost apreciat anterior cu această distincție.

***

În ajun, canalele rusești de Telegram au remarcat că s-au împlinit două luni din ziua când Prigojin a anunțat puciul care ulterior a eșuat.

Amintim că, în dimineața zilei de 24 iunie, Evghenii Prigojin a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. Liderul mercenarilor Wagner a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. El a cerut înlăturarea lui Șoigu de la conducerea Ministerului Apărării al Rusiei, acuzând înalți oficiali de stat de corupție. Rusia a adoptat măsuri sporite de securitate anti-teroriste la Moscova și în regiunile de sud ale țării. În seara zilei, după negocierile cu Putin și Lukașenko, Prigojin a anunțat brusc oficial că își retrage trupele și că revine pe câmpul de luptă din Ucraina. Conform presei din Rusia, Prigojin a înaintat până la 200 km depărtare de capitala Moscova, în doar o zi.

Kremlinul a declarat că, după încheierea rebeliunii, Prigojin ar fi trebuit să meargă în Belarus, iar mercenarii săi – în taberele de pe câmpul de luptă.

În iulie 2023, șeful Casei Rusiei din Republica Centrafricană Dmitrii Sîtîi a publicat o fotografie, care potrivit acestuia, a fost făcută la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg. Iar în imagine apărea și Evghenii Prigojin. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: