VIDEO Parcările pentru biciclete de la Buiucani au provocat critici. Primăria reacționează: designul este inspirat de la Londra
Full Article 3 minutes read

VIDEO Parcările pentru biciclete de la Buiucani au provocat critici. Primăria reacționează: designul este inspirat de la Londra

Primăria municipiului Chișinău a venit cu o reacție, după ce postul de televiziune TVR Moldova a realizat un reportaj cu cele două parcări pentru biciclete, recent instalate în sectorul Buiucani, care au costat aproape 100 de mii de lei. Municipalitatea respinge plângerile chișinăuienilor care au spus că nu își pot parca bicicletele în spațiile amenajate. Potrivit Direcției Generale Mobilitate Urbană (DGMU), asta s-ar întâmpla din cauza „experienței insuficiente” în utilizarea acestui model de parcare.

„Da, sigur, bicicletele sunt de mărimi diferite, se aleg după înălțimea omului, dar iată noi am testat deja trei biciclete şi niciuna nu intră în această parcare. Direcția, cu părere de rău, nu a făcut mărimile necesare, din care cauză această parcare nu poate fi utilizată de către locatarii noștri”, a spus Rodion Gavriloi, biciclist, pentru TVR Moldova.

„Prima reacție a fost pozitivă şi am zis woww, în sfârșit nu va trebui să duc bicicleta la etaj, voi avea unde să o țin. Dar, de fapt, în practică s-a dovedit că poate fi puțin utilizată, pentru că s-au creat niște erori şi nu s-a calculat din start mărimile unei biciclete standard”, a spus și biciclistul Nicolae Cebanu pentru sursa citată.

Într-o reacție publică, Primăria Chișinău a calificat acuzațiile drept „calomnioase”. Direcția Generală Mobilitate Urbană (DGMU) a Primăriei Chișinău susține că s-a autosesizat și a trimis specialiștii să verifice situația direct pe teren.

„Aceștia au confirmat că parcările sunt funcționale, conform standardelor și specificațiilor europene. Imaginile video realizate demonstrează că o bicicletă de șosea profesionistă, având mărimea cadrului relativ mai mare, se încadrează cu ușurință în locurile special amenajate. Există o varietate de modele de biciclete, cu dimensiuni diferite, iar parcările noastre au fost proiectate având în vedere această diversitate”, anunță Direcția.

Municipalitatea precizează că designul parcărilor de biciclete instalate în sectorul Buiucani a fost inspirat din modelele din orașul Londra, Anglia.

„Experiența insuficientă în utilizarea parcărilor de tip european a dus inevitabil la unele percepții polarizate privind funcționalitatea acestora. În acest context, constatăm că devine ambiguă eficiența consultării unor astfel de experți în abordarea holistică a parcărilor de biciclete”, mai precizează Direcția municipală.

Amintim că municipalitatea a informat, la sfârșitul anului 2023, că în sectorul Buiucani al capitalei, pe străzile Ghioceilor 2 și Ion Luca Caragiale 2/3, au fost amenajate două parcări rezidențiale pentru biciclete. Fiecare parcare reprezintă o boxă metalică securizată, de tip închis, proiectată pentru a oferi spațiu pentru șase biciclete. Lucrările de amenajare constituie circa 100 de mii de lei. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: