VIDEO „Programați-vă în audiență pentru întrebări” și „să vă supărați acasă, aici sunteți la lucru”. Replici dure la Comrat în adresa lui Guțul
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Programați-vă în audiență pentru întrebări” și „să vă supărați acasă, aici sunteți la lucru”. Replici dure la Comrat în adresa lui Guțul

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a părăsit ședința Adunării Populare a Găgăuziei (APG), după ce aleșii locali din regiune au criticat dur noua componență a Comitetului Executiv, înaintată pentru a patra oară de către guvernatoare. Totodată, și membrii Comitetului Executiv au părăsit sala. La o oră distanță, bașcanului i-a trecut supărarea și s-a întors. Guvernatoarea le-a sugerat aleșilor locali să se înscrie la audiență dacă au întrebări la ea.

„Sunt dezamăgită de voi“, le-a spus bașcanul celor prezenți la întrunire și a plecat.

La o oră distanță, în timp ce aleșii locali din Găgăuzia votau amânarea subiectului aprobării componenței Comitetului Executiv, Evghenia Guțul a revenit la ședință.

Ulterior, când unul dintre membrii Adunării Populare a Găgăuziei, Guțul i-a spus să se programeze la audiență.

„Înscrieți-vă la audiență și acolo o să vă răspund”, a declarat guvernatoarea.

În replică, aleasa locală din partea PSRM Elena Iurcenco a acuzat-o pe Guțul de incompetență.

„Bașcanul nu are dreptul să părăsească sala APG, din moment ce este la serviciu”, i-a reproșat Iurcenco.

Mai târziu, aleșii locali au aprobat structura Comitetului Executiv, însă până pe 15 noiembrie Guțul trebuie să prezinte o altă structură, astfel încât până la formarea bugetului autonomiei pentru anul 2024 să fie deja alta. Deputații APG consideră că structura executivă este prea „umflată” și, prin urmare, îi cer guvernatoarei să reducă numărul de departamente incluse în ea.

„Va prezenta sau nu va prezenta este dreptul ei, dar noi vom acționa în conformitate cu legislația”, a spus vicepreședintele APG Gheorghe Leiciu.

Unul dintre deputați i-a sugerat lui Șor să „își bagă mai puțin nasul în treburile Găgăuziei și atunci totul va fi bine”, 

Precizăm că pe 19 august, în spațiul public a apărut lista cu noua componență a Comitetului Executiv din Găgăuzia, înaintată spre aprobare. Documentul a fost publicat de activistul din regiune Leonid Dobrov. Lista datează cu 18 august, iar printre candidați nu se mai regăsesc, inclusiv, primarul de Orhei, Pavel Verejanu și consilierul juridic al fracțiunii „ȘOR”, Iuri Kuznețov. Se întâmplă la aproape o lună după ce Adunarea Populară a autonomiei a respins repetat echipa Comitetului Executiv al Găgăuziei, în frunte cu bașcanul Evghenia Guțul, pe motiv că membrii echipei guvernatorului nu cunosc limba găgăuză. Pe 21 august, Guțul a confirmat că a înaintat spre aprobare o nouă componență a Comitetului Executiv al autonomiei.

Amintim în acest context că, în total, șapte candidați au picat „testul limbii”. Mai târziu, Șor a declarat că președintele APG Dmitri Constantinov i-ar fi propus o listă de persoane „plină de amante, cumetri și copii ai deputaților”, care, însă, nu ar fi fost acceptată – motiv pentru care APG ar refuza să numească Executivul propus de el. Constantinov a calificat declarațiile lui Șor drept un „fake” și „aberații complete”.

Cele trei ședințe ale Adunării Populare au fost marcate de proteste ale simpatizanților ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, care se adunau în fața clădirilor administrative din Comrat.

Precizăm că Adunarea Populară nu a anunțat deocamdată când se va întruni din nou pentru a examina componența noului Executiv propus de Guțul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: