VIDEO „Rusia este inamicul”. Proteste în capitala Armeniei, după ce armata azeră a lansat „operațiunea antiteroristă” în Karabah
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Rusia este inamicul”. Proteste în capitala Armeniei, după ce armata azeră a lansat „operațiunea antiteroristă” în Karabah

Proteste la Erevan, capitala Armeniei. Oamenii s-au arătat nemulțumiți că armata azeră a demarat operațiuni militare pe teritoriul Nagornîi Karabah. Au avut loc ciocniri violente între protestatari și poliție. 34 de persoane au fost rănite, scrie Meduza

Sute de oameni au ieșit să protesteze pe 19 septembrie în fața clădirii guvernului armean. Protestatarii au scandat lozinci împotriva guvernului Pașinian și i-au cerut să intervină în situația din Nagornîi Karabah, și să protejeze populația armeană din regiune de bombardamentele armatei azere.

Seara, între protestatari și poliție au avut loc ciocniri violente. Poliția a folosit grenade asomatoare. În plus, protestatarii aruncau periodic cu pietre și sticle din plastic către polițiști.

Ministerul armean al Sănătății a anunțat că, în urma confruntărilor din apropierea clădirii guvernului, 34 de persoane au fost rănite, printre care 18 civili.

Un protest a avut loc și în fața Ambasadei Rusiei din Erevan. „Rusia este inamicul. Rusia – ocupant”, au scandat oamenii.

Între timp, MAE-ul rus a publicat o declarație în care a menționat că „nu a știut despre planurile guvernării de la Baku de a ataca Nagornîi Karabah” și a îndemnat Armenia și Azerbaidjan să înceteze acțiunile militare.

Ambasada Rusiei a trimis o notă către MAE-ul Armeniei, după ce protestatarii au blocat sediul misiunii diplomatice. De asemenea, Ambasada Rusiei a recomandat turiștilor ruși să nu viziteze zonele de frontieră din mai multe regiuni ale Armeniei. Anterior, Ambasada SUA a emis o recomandare similară – a sfătuit cetățenii săi să fie atenți la granițele dintre Armenia și Azerbaidjan și să nu călătorească în Nagorno-Karabah.

Tensiunile în jurul enclavei etnice armene, recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, au crescut pe 19 septembrie 2023. Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a anunțat că a început o „operațiune antiteroriste” în regiunea sa separatistă Nagorno-Karabah, aflată sub control armean. Baku declara că loviturile țintesc doar pozițiile armatei armene și a negat că ar bombarda așezările și infrastructura civilă.

Baku a menționat că mai mulți angajați ai forțelor de menținere a ordinii publice, dar și civili azeri, au fost uciși într-o explozie de mină și un alt incident. Azerbaidjanul adăuga că a răspuns provocărilor prin lansarea unei „operațiuni antiteroriste pentru a dezarma și a asigura retragerea formațiunilor forțelor armate ale Armeniei” de pe teritoriile sale.

Precizăm că cei doi vecini, Azerbaidjan și Armenia, au intrat în război de două ori pentru Nagorno-Karabah. S-a întâmplat mai întâi la începutul anilor 1990, după căderea Uniunii Sovietice și din nou în 2020. Din decembrie, Azerbaidjanul a blocat de facto singura rută către enclavă din Armenia, cunoscută sub numele de Coridorul Lachin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: