„Vlah a plecat din Guvern, nu mai are cine-l incomoda pe Recean”. Fostul bașcan cere organizarea alegerilor parlamentare odată cu cele prezidențiale 
Full Article 4 minutes read

„Vlah a plecat din Guvern, nu mai are cine-l incomoda pe Recean”. Fostul bașcan cere organizarea alegerilor parlamentare odată cu cele prezidențiale 

Fostul bașcan al Găgăuziei Irina Vlah propune organizarea alegerilor prezidențiale odată cu cele parlamentare. Ea a spus că aceasta ar fi unica soluție după „aproape trei ani de mandat ai Maiei Sandu și doi de guvernare PAS” care, potrivit ei, „nu au adus la putere nici oameni buni, nici vremurile bune promise”. Declarația a fost făcută de Vlah, în contextul propunerii Guvernului către Parlament de a prelungi starea de urgență. Menționăm că fostul bașcan, recent, a anunțat că va lansa un proiect politic și că va rămâne în politica moldovenească. 

„Din 3 august, Republica Moldova va „reintra” în regim de stare de urgență, de unde nu a ieșit de aproape doi ani, care se împlinesc în septembrie curent. (…) Or, după mine, prelungirea situației de urgență este doar o continuare a politicii „de culise”, a licitațiilor de gașcă, a miniștrilor „dintr-o mahala” și a procurorilor aleși după stratageme gândite în „viceu”, care azi se victimizează, după apariția în spațiul public a informației despre studiile Dnei în cauză. Aproape trei ani de mandat ai Maiei Sandu și doi de guvernare PAS nu au adus la putere nici oameni buni, nici vremurile bune promise nu au început”, a scris Vlah, pe rețelele de socializare.

Potrivit ei, o soluție în acest sens este organizarea alegerilor prezidențiale odată cu cele parlamentare.

„Unica soluție, cum am mai spus, este de a organiza sincronizat alegerile prezidențiale cu cele parlamentare. Acest parlament, dominat de PAS, este incapabil să ne livreze un Executiv funcțional, de profesioniști și să ne aducă bunăstare”, a adăugat Vlah.

Ea a mai spus că „este îngrozitor faptul cum nicio voce nu mai are curaj să pună la îndoială relevanța continuării stării de urgență – nici în mass – media loială guvernării, și cu atât mai mult într-un guvern monocolor, din care unii membri vin și se duc, se duc și vin ca într-o gară de trenuri, căci aeroport, pe moment, Moldova nu are, până când nu va fi găsit „favoritul” tranzacțiilor dubioase și netransparente, făcute în stilul PAS”: „Irina Vlah a plecat din Guvern. Nu mai are cine-l incomoda pe Dorin Recean”

Amintim că pe 26 iulie, Guvernul a propus Parlamentului prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu încă 60 de zile. „Evenimentele recente din Ucraina arată că războiul brutal al Federației Ruse declanșat împotriva Ucrainei continuă să se agraveze. Atacurile cu drone și rachete de croazieră ale Rusiei asupra bazelor militare și infrastructurii ucrainene, precum și asupra unor zone portuare ale Mării Negre și ale Dunării (aproape de frontiera Republicii Moldova în regiunile Odesa și Reni – Ucraina) au creat o situație de securitate gravă. Republica Moldova se află la doar câțiva kilometri distanță de aceste zone de conflict, ceea ce o face vulnerabilă la amenințări directe”, se arată în proiectul MAI, susținut de Guvern. Ministerul a declarat că prelungirea stării de urgență va „permite luarea deciziilor prompte și gestionarea eficientă a riscurilor și amenințărilor care pot apărea”.

Propunerea Guvernului de prelungire a stării de urgență va fi examinată de parlamentari pe 31 iulie.

***

Irina Vlah a câștigat alegerile în UTA Găgăuzia, în 2015 și 2019. Conform legii, ea nu a putut candida pentru al treilea mandat. Mandatul Irinei Vlah în funcția de bașcan al Găgăuziei a expirat pe 19 iulie, atunci când a avut loc inaugurarea Evgheniei Guțul.

Recean, ea a anunțat despre lansarea unui proiect politic. Mai multe detalii, potrivit lui Vlah, vor fi în toamnă. Întrebată dacă va fi un proiect „pro-european, centrist, de stânga, dreapta”, Vlah a declarat: „Eu nu vreau să intru în detalii. (…) Puțină răbdare și continuăm în politica moldovenească”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: