Vlah, nemulțumită că localitățile din UTA Găgăuzia nu au primit finanțare prin „Satul European”. Explicația lui Recean
Full Article 4 minutes read

Vlah, nemulțumită că localitățile din UTA Găgăuzia nu au primit finanțare prin „Satul European”. Explicația lui Recean

Guvernul a aprobat modificări la Documentul unic de program (DUP) pentru anii 2022-2024, care va fi completat cu proiectele selectate în cadrul Programului Național „Satul European Expres” – o continuitate a Programului Național „Satul European”. În timpul dezbaterilor, bașcanul în exercițiu Irina Vlah s-a arătat nedumerită de ce nicio localitate din UTA Găgăuzia nu a primit aprobare. Premierul Dorin Recean i-a explicat că proiectele nu ar corespunde cerințelor. 

„Înainte de ședința Consiliului Național, toți membrii au primit o scrisoare de la directorul executiv al CALM Viorel Furdui, unde și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că din cele 680 de proiecte, doar jumătate au primit câștigat și au fost incluse în lista, pe care astăzi o vom aproba. El a menționat că se simte influența politică în hotărâri. Au câștigat proiectele doar primăriile, care sunt reprezentate de partidul de guvernământ. El a propus ca la ședința Guvernului să fie aprobate toate cele 680 de proiecte pentru ca să nu fie insinuări. Dacă Guvernul are această sumă de bani pe care au anunțat-o, atunci în listă trebuie incluse toate cele 680 de proiecte și să fie împărțite în două etape”, a propus Irina Vlah.

În replică, premierul a precizat că au fost aprobate 399 de proiecte din 680.

„Menționez că toate proiectele trebuie să corespundă cerințelor. Când vor corespunde, atunci vor fi aprobate”, i-a explicat Recean.

Bașcanul în exercițiu zice că „e straniu” că anume localitățile din UTA Găgăuzia nu au primit aprobare.

„Localitățile din Găgăuzia și Taraclia nu au primit niciun proiect. Sunt proiecte bune și Comisia Națională regională le-au dat note mari. E straniu că anume Găgăuzia și Taraclia nu au nimerit pe această listă”, a adăugat Vlah.

Prim-ministrul i-a amintit Irinei Vlah că regiunea beneficiază de alte proiecte scumpe.

„Pentru corectitudine și transparență ar trebui să menționăm că acum în Găgăuzia se realizează 19 proiecte, în valoare de 69 de milioane de lei, și fără „Satul European”. Dacă o să mergem la Bugeac, Joltai, Tomai, Ferapontievca, Comrat, atunci vom vedea aceste proiecte”, a zis Recean.

„Dar acestea sunt alte proiecte. Ați anunțat că este „Satul European” și „Satul European Expres”. Sunt localități care vor beneficia de ambele proiecte”, i-a reproșat Vlah.

„E același proiect. Când celelalte proiecte vor trece auditul, atunci vor primi finanțare”, a încheiat premierul.

Pe 12 iulie, la inițiativa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Cabinetul de miniștri a aprobat modificări la Documentul unic de program (DUP) pentru anii 2022-2024, care va fi completat cu proiectele selectate în cadrul Programului Național „Satul European Expres” – o continuitate a Programului Național „Satul European”.

Dat fiind numărul mare de note conceptuale depuse în cadrul apelului de concurs – 680 până în prezent, au fost selectate 399 de proiecte cu o valoare de circa 172,3 milioane de lei, bani alocați din bugetul de stat prin intermediul  Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).

Majoritatea proiectelor au fost depuse pentru reabilitarea infrastructurii sportive și sociale – 192 de proiecte, iar alte 70 de inițiative locale se referă la modernizarea sistemelor de iluminat public. Pentru reabilitarea clădirilor publice, vor fi implementate 64 de proiecte, iar pentru renovarea centrelor culturale au fost selectate 46 de inițiative.

De asemenea, în alte 27 de localități vor fi realizate proiecte de eficientizare energetică, prin instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei, folosind resurse regenerabile. În urma implementării proiectelor incluse suplimentar în DUP, alți 164 de mii de cetățeni vor beneficia de condiții mai bune de trai.

Evaluarea notelor conceptuale s-a realizat de către Comisia interministerială de evaluare, activitatea căreia a fost orientată spre examinarea eligibilității proiectelor și a relevanței acțiunilor propuse de către solicitanți. Prin urmare, constatările și aprecierea solicitărilor au fost expuse pe compartimente, în baza unei fișe de evaluare a proiectului, cu acordarea unui anumit punctaj.

Adițional, Guvernul vine să sprijine și condițiile în care se vor oferi servicii de îngrijire a copiilor până la 3 ani, prin extinderea numărului de creșe. În acest sens, a fost organizat concursul în cadrul apelului competitiv de granturi mici, la care au participat autoritățile publice locale de nivelul I, ale căror localități au o populație mai mare de 5000 de locuitori.  În urma acestuia au fost selectate 22 de proiecte de construcție/reabilitare a creșelor, cu o valoare de 10 milioane de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: