Zece posturi TV, inclusiv Moldova 1 și cele controlate de Șor, sub lupă. Cum reflectă campania electorală
Full Article 2 minutes read

Zece posturi TV, inclusiv Moldova 1 și cele controlate de Șor, sub lupă. Cum reflectă campania electorală

O mare parte din cele 10 posturi de televiziune monitorizate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au oferit acces relativ egal candidaților în alegeri, care au fost protagoniști în știri separate sau au fost menționați în știri cu caracter electoral direct sau indirect. În același timp, o altă parte din posturile de televiziune au avut atitudini preferențiale, au prezentat activitățile unor concurenți și le-au ignorat pe ale altora. Constatările se regăsesc în primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală pentru alegerile locale generale, prezentat de CJI și care se referă la perioada 1-11 octombrie, scrie IPN.

Directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a declarat că au fost selectate 10 posturi TV cu acoperire națională, cu formă de proprietate publică și privată și care difuzează atât în limba română, cât și în limba rusă. Este vorba despre Moldova 1, TVR Moldova, Jurnal TV, Pro TV, TV 8, Cinema 1, ITV, Orizont TV, Vocea Basarabiei și Exclusiv TV. În cadrul monitorizării a fost selectat un buletin informativ din prim time, fiind monitorizat conținutul integral.

De cele mai multe ori materialele analizate s-au bazat pe o singură sursă de informație. Respectiv, nu a fost asigurat pluralismul de opinie și subiectele nu au fost tratate în profunzime. Majoritatea materialelor au fost dezechilibrate din perspectiva asigurării egalității de gen, de cele mai multe ori fiind citați bărbați. Acest fapt se explică prin faptul că o mare parte din candidați și din concurenții înregistrați sunt bărbați”, a precizat Nadine Gogu.

Nadine Gogu susține că, în unele situații, la unele posturi a fost asigurat echilibrul perfect 50/50.

„Adevărul este că la acele posturi au fost mai puține materiale și a fost mai ușor de asigurat acest echilibru. Majoritatea posturilor TV au manifestat atitudini corecte și echidistante față de concurenții electorali, fără a-i favoriza sau defavoriza evident”, a mai spus directoarea CJI.

Vezi mai multe detalii despre cum au reflectat posturile TV campania electorală până acum AICI.

Zece posturi TV, inclusiv Moldova 1 și cele controlate de Șor, sub lupă. Cum reflectă campania electorală

IPN


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: