„Am îndeplinit toate condițiile”. Chicu anunță când vor fi deblocate cele 20 de milioane de dolari de la FMI
Full Article 2 minutes read

„Am îndeplinit toate condițiile”. Chicu anunță când vor fi deblocate cele 20 de milioane de dolari de la FMI

Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile stabilite în cadrul negocierilor cu Fondul Monetar Internațional (FMI), iar pe 11 martie va avea loc ședința consiliului director al FMI, în care urmează să fie aprobată finalizarea cu succes al acestui program și deblocată ultima tranșă din Programul 2016-2020. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, în cadrul unei sonferințe de presă din 2 martie, după întâlnirea tradițională de luni dimineața cu președintele Igor Dodon și speakerul legislativului, Zinaida Grecianîii. 

„Republica Moldova a îndeplinit așa numitele condiții preventive, stabilite în cadrul negocierilor cu Fondul Monetar Internațional. Ați observat că nu este niciuna care ar prevedea majorări de taxe, tăieri de salarii sau alte acțiuni contrar intereselor Republicii Moldova”, a anunțat Ion Chicu.

De asemenea, șeful executivului a anunțat că pe 11 martie va avea loc ședința consiliului director al FMI, în care urmează să fie aprobată finalizarea cu succes al acestui program și ultima tranșă din Programul 2016-2020, cu componenta financiară de circa 20 mln de dolari.

Totodată, Chicu a menționat că în parlament urmează să fie votat proiectul de lege privind repartizarea profitului Băncii Naționale în bugetul național.

„Și aceasta a fost o înțelegere cu FMI. FMI a dat acordul ca guvernul să primească în buget din profitul Băncii Naționale 50%, ceea ce înseamnă o povară mai mică în ceea ce privește deservirea datoriei care reiese din garanțiile emise de guvern, urmare a „furtului miliardului” din 2014”, a menționat Chicu.

Amintim că, în data de 10 februarie, președintele Igor Dodon a anunțat că conducerea țării a găsit mecanismul care va permite „reducerea sumelor puse pe umeii cetățenilor în urma furtului miliardului” cu 5-6 miliarde de lei. Șeful statului a precizat că acest lucru va fi posibil din contrul profitului Băncii Naționale, care va fi redirecționat în bugetul de stat și nu va rămâne în gestiunea instituției, ca până în prezent.

Amintim că despre inițiativa de a micșora mișcora povara financiară din cauza furtului miliardului din sistemul bancar, Igor Dodon a vorbit și în cadrul înregistrării „Președintele răspunde” din 7 februarie. 

Pentru mai multe știri abonați-vă la pagina noastră de Facebook

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: