ANI susține că Vadim Ceban ar fi încasat peste 290 de mii de lei prin incompatibilitate de funcție. Reacția acestuia
Full Article 3 minutes read

ANI susține că Vadim Ceban ar fi încasat peste 290 de mii de lei prin incompatibilitate de funcție. Reacția acestuia

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că Vadim Ceban ar fi încasat peste 290 de mii de lei din „calitatea incompatibilă cu funcția publică”. S-a întâmplat în timp ce era viceguvernator al Găgăuziei. Contactat de NM, Vadim Ceban a precizat că nu este de acord cu constatările ANI și susține că ispectorii nu au ținut cont de Legea cu privire la statutul special al Găgăuziei.

Vadim Ceban, care în prezent deține funcția de președinte al Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, a fost constatat cu incompatibilitate de funcție de către ANI. Controlul în privința acestuia a fost inițiat la sfârșitul anului 2020, în baza unei sesizări. În cadrul procedurii de control, inspectorul de integritate a constatat că fostul vice-bașcan al Găgăuziei, în perioada octombrie 2017-septembrie 2019, a deținut simultan cu această funcție de demnitate publică și calitatea de coordonator de proiect, în cadrul  Programului de susţinere a autorităţilor locale din UTA Gagauz-Yeri (Support to Public Authorites in ATU Gagauzia SLPA), de unde a obținut venituri de peste 290 mii lei.

Proiectul de dezvoltare a autorităților publice locale în UTA Găgăuzia, a fost implementat prin ordinul Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia la 21 septembrie 2017.  Ulterior, la 01 octombrie 2017, a fost încheiat contractul individual de muncă cu fostul vice-bașcan, prin care i s-a atribuit și funcția de coordonator al acestui proiect. Respectiv, a avut termen legal de 30 de zile pentru a-și soluționa starea de incompatibilitate, prin renunțarea la una din cele două funcții incompatibile”, se arată în comunicatul de presă al ANI.

ANI a mai anunțat că inspectorul de integritate „va aplica o amendă pentru nesoluționarea stării de incompatibilitate”, în mărime de circa 3000 lei.

Reacția lui Vadim Ceban

Contactat de NM, Vadim Ceban a menționat că i se pare „stranie” constatarea ANI:

„Consider că ANI nu are dreptate, pentru că funcția pe care am deținut-o a fost inclusiv pentru implementarea proiectului respectiv, cu suportul UE. Nu a fost o funcție separată, ci în cadrul Executivului. În plus, există Legea cu privire la statutul special al UTA Gagauzia, care prevede anumite împuternici speciale pentru funcția de viceguvernator. ANI a luat în considerare alte legi, nu și cea cu privire la statutul special al UTA Găgăuzia. Consider că constatarea ține de interpretare. Repet: bugetul a fost aprobat de UE, remunerarea a fost introdusă în buget și nu cred că este incompatibil. Pentru mine este straniu”.

Vadim Ceban nu exclude că va contesta actul de constatare al ANI, după ce se va consulta cu avocatul său.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: