ANSP oferă noi detalii despre copiii de 9 luni, 3 și 9 ani din Moldova, suspectați de rujeola: boala nu s-a confirmat
Full Article 2 minutes read

ANSP oferă noi detalii despre copiii de 9 luni, 3 și 9 ani din Moldova, suspectați de rujeola: boala nu s-a confirmat

De la începutul anului 2024, în Republica Moldova a fost conformat oficial un singur caz de rujeola, la un copil în vârstă de opt ani, din raionul Orhei. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a informat pe 29 ianuarie că cele trei cazuri suspecte la copii din raionul Fălești (3 ani), Orhei (9 luni) și Ceadîr-Lunga (9 ani) nu au fost confirmate.

„În rezultatul analizelor efectuate în laboratorul  ANSP, nu s-a confirmat prezența infecției cu virusul rujeolei în cele trei cazuri suspecte, menționate anterior, în raioanele Fălești, Orhei și Ceadîr-Lunga”, anunță ANSP.

Astfel, potrivit sursei citate, de la începutul anului curent, în Moldova a fost înregistrat un singur caz de rujeolă, la un copil în vârstă de 8 ani, din raionul Orhei.

ANSP precizează că pe parcursul anilor 2021 și 2022, în Moldova nu au fost înregistrate cazuri de rujeola. În schimb, în 2023 au fost confirmate trei cazuri.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimele luni, se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în Regiunea Europeană, îndeosebi în țările vecine, România și Ucraina. Aceasta s-ar fi accelerat, în mare parte, din cauza scăderii gradului de vaccinare în perioada anilor 2020-2022.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecție a urechii, pneumonie, encefalită, orbire și chiar deces. O persoană diagnosticată cu rujeolă poate să infecteze alte 18 persoane, cel mai des fiind afectați copiii.

Tratament specific pentru rujeolă nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, susțin specialiștii ANSP. Potrivit sursei citate, vaccinurile din Calendarul național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: