„Așa-zisa apropiere de UE nu a adus până acum nimic bun”. Dodon, despre decizia Comisiei Europene în privința Moldovei
Full Article 2 minutes read

„Așa-zisa apropiere de UE nu a adus până acum nimic bun”. Dodon, despre decizia Comisiei Europene în privința Moldovei

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Igor Dodon a venit cu o reacție, după ce Comisia Europeană a recomandat declanșarea negocierilor de aderare la UE cu țara noastră. Într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram, Dodon, care pledează pentru un parteneriat strategic cu Federația Rusă, a declarat că apropierea de Uniunea Europeană nu a adus, până acum, moldovenilor „nimic bun”

Sub guvernarea pro-europeană a PAS, a devenit foarte dificil să trăiești în Moldova, din toate punctele de vedere. Așa-zisa apropiere de UE nu le-a adus până acum moldovenilor nimic bun – doar împrumuturi de milioane de dolari cu dobânzi mari. În rest: sărăcie, abuz și uzurparea puterii, exodul populației, tarife și prețuri ridicate, școli și spitale închise, parade LGBT, interzicerea canalelor TV independente, divizarea bisericii, represiunea împotriva opoziției, încălcarea repetată a Constituției. Și zeci de călătorii în străinătate ale prințesei Maia Sandu”, a menționat Dodon.

Totodată, liderul socialist a declarat că principala prioritate a autorităților trebuie să fie „interesele istorice” și economice ale Moldovei.

Interesele Republicii Moldova și ale cetățenilor moldoveni trebuie să se afle în centrul politicii de stat. Și pentru asta vom negocia, comunica și încheia legături politice și economice cu orice țară, unde va fi favorabil. Să ne avantajeze noi, nu pe alții. Aceasta este poziția mea fermă. Fără vectori externi vehemenți, care să implice renunțarea la suveranitate și certuri cu alți parteneri externi. Interesele istorice și economice ale Moldovei reprezintă principala prioritate”, a spus el.

***

Precizăm că Comisia Europeană recomandă Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut, pe 8 noiembrie, de Ursula von dar Leyen, președinta Comisiei Europene.

Decizia privind inițierea negocierilor va fi luată în luna decembrie de Consiliul European – din care fac parte șefii de stat și de guvern ai UE. Potrivit presei internaționale, dacă nu vor fi obiecții, cel mai probabil, negocierile vor începe în martie-aprilie 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: