Autoritățile vor să schimbe abordarea privind educația minorităților din Moldova. Perciun: Este important să oferim oportunități de a studia în limbile materne, nu doar în rusă
Full Article 2 minutes read

Autoritățile vor să schimbe abordarea privind educația minorităților din Moldova. Perciun: Este important să oferim oportunități de a studia în limbile materne, nu doar în rusă

Autoritățile din Moldova intenționează să schimbe abordarea în ceea ce privește procesul educațional al minorităților naționale. Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun consideră că este necesară promovarea multilingvismului în rândul reprezentanților minorităților etnice din Moldova, inclusiv prin studierea disciplinelor în limbile materne și în paralel în limba română. Precizările au fost făcute în cadrul unui interviu pentru NewsMaker, publicat pe 2 octombrie.

În prezent, purtăm discuții cu reprezentanți școlilor în care studiază reprezentanții minorităților naționale pentru a stabili direcția spre care ne vom îndrepta. Dacă vorbim de strategie, pentru noi este important să oferim oportunități de a studia cât mai multe materii în limbile materne ale minorităților, nu doar în limba rusă. Multilingvismul trebuie promovat, inclusiv prin studierea disciplinelor în limbile materne – ucraineană, bulgară, găgăuză, de exemplu – și, în paralel, în limba română”, a spus ministrul.

De asemenea, Dan Perciun consideră că este necesar de mărit numărul orelor de limba română: ori să mai fie adăugate ore la obiectele existente, ori alte materii să fie predate în limba română

Programul de stat privind învățarea limbii române a arătat că există interes față de însușirea acesteia. Cred că ar trebui să mergem în această direcție: să dăm posibilitatea tinerilor din școli, nu doar adulților, să învețe limba română în cadrul acestui program. Acum, situația este următoarea: chiar și în școlile bulgare, de exemplu, există mai multă rusă decât bulgară. În rândul ucrainenilor, subiectul studierii limbii ruse este foarte sensibil acum. Cred că vom discuta despre acest lucru cu reprezentanții fiecărei minorități în parte, pentru a înțelege viziunea lor, inclusiv în contextul evenimentelor de după 24 februarie”, a menționat oficialul.

***

Varianta integrală a interviului NM cu ministrul Dan Perciun poate fi lecturată AICI.

Versiunea în limba română a interviului va fi disponibilă în curând.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: