Bolea a prezentat, la Bruxelles, cifre, constatări și propuneri pentru atenuarea crizei în care s-au pomenit agricultorii moldoveni
Full Article 2 minutes read

Bolea a prezentat, la Bruxelles, cifre, constatări și propuneri pentru atenuarea crizei în care s-au pomenit agricultorii moldoveni

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a oferit detalii despre vizita de lucru la Bruxelles, întreprinsă de ministrul Vladimir Bolea în perioada 19-21 iunie 2023. Astfel, viceprim-ministrul a purtat discuții cu Janusz Wojciechovski, comisarul european pentru Agricultură, cu Mihail Dumitru, director general adjunct DG AGRI, cu Elisabeth Werner, secretar general adjunct al Comisiei Europene și cu Gert Jan Koopman, directorul general DG NEAR. 

Ministrul Vladimir Bolea a comunicat despre cele mai recente evoluții din sectorul agricol și a prezentat oficialilor europeni cifre, constatări și propuneri de acțiune privind atenuarea impactului economic al războiului din Ucraina asupra agricultorilor din țara noastră.

Un alt subiect abordat de vicepremier s-a referit la includerea Republicii Moldova în platforma creată de Comisia Europeană de gestionare a crizei cerealelor, alături de cele 5 state (Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia). Scopul platformei este de a coordona și optimiza tranzitul și importul cerealelor  din Ucraina. Oficialii europeni au declarat că vor analiza și vor informa despre posibilitatea de a include Republica Moldova în acest format de cooperare.

Totodată, Comisia Europeană va studia calculele oferite de Republica Moldova pentru stabilirea gradului de afectare a agricultorilor moldoveni urmare a războiului din Ucraina. În baza analizelor, vor fi examinate soluțiile de sprijin pentru sectorul agricol din țara noastră.

Amintim că, de trei zile, câteva zeci de agricultori și-au parcat tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Pe 22 iunie, aceștia au anunțat că vor avea o întrevedere cu președinta Maia Sandu.

Ce vor fermierii?

„Forța Fermierilor” cere Guvernului de la Chișinău să-și asume public mai multe angajamente, printre care:

  • alocarea, nu mai târziu de 1 august 2023, a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3 000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă;
  • restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina;
  • obligarea Portului Giurgiulești, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023, să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească sau achitarea, până la 1 iulie 2023, a tuturor datoriilor la subvențiilor pentru anul 2022.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: