Bunurile obținute ilegal, identificate și confiscate. De ce în Moldova există probleme în acest sens?

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a aplicat sechestru pe bunuri ilegale în valoare de 6,5 miliarde de lei în cei cinci ani de activitate. Însă doar o parte din aceste fonduri a ajuns în vistieria statului, întrucât în Moldova există numeroase probleme privind identificarea și confiscarea unor astfel de bunuri. În cele ce urmează, NM și Fundația Soros Moldova vor încerca să explice cu ce probleme se confruntă în acest sens instituțiile publice și cum acestea urmează să fie soluționate.

Care sunt problemele privind confiscarea în Moldova

În cei cinci ani de activitate, ARBI a pus sechestru pe bunuri obținute pe cale infracțională în valoare de 6,5 miliarde de lei. Ce-i drept, doar o parte din acești bani a ajuns în bugetul de stat. „Este o sumă colosală. Întrebarea este: de ce acești bani nu au ajuns în bugetul de stat? Unde s-a blocat procesul? De ce nu funcționează? Reiese că la etapa de confiscare și de recuperare a bunurilor există numeroase dificultăți care trebuie să fie discutate și trebuie identificate soluții”, a menționat Natalia Camburian, directoarea Departamentului Buna Guvernare din cadrul Fundației Soros Moldova.

Natalia Camburian a precizat că actualmente, ARBI nu poate să inițieze de sine stătător o investigație financiară paralelă, să găsească bunurile ascunse ori bunurile obținute pe cale ilegală și să le pună sub sechestru sau pur și simplu să înghețe activele. ARBI poate să funcționeze doar prin intermediul unui mecanism de delegații de la Ordonator (procuratură, Centrul Național Anticorupție, Ministerul Afacerilor Interne, altele). „Dacă procuratura deschide un dosar și constată că este vorba despre o suspiciune de prejudicii materiale, atunci transmite o delegație ARBI cu împuterniciri de a iniția o investigație financiară paralelă. […] De notat că până de curând, această delegare de împuterniciri se făcea la finalul anchetei, ceea ce face dificilă găsirea bunurilor”, a remarcat Camburian.

De ce este importantă confiscarea bunurilor

Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros Moldova, a subliniat faptul că, corupția nu doar cauzează prejudicii economice statului și bunăstării oamenilor, dar și încalcă drepturile omului și împiedică activitatea normală a instituțiilor statului. „Corupția nu doar reduce eficiența instituțiilor statului, dar și creează riscuri pentru securitate”, a subliniat Culeac.

Totodată, potrivit afirmațiilor Nataliei Camburian, principalul indicator al combaterii corupției pentru societate în prezent este – câți corupți ajung într-un final după gratii, ceea ce, în opinia sa, acest lucru nu este suficient. „Trebuie să fie abordată cât mai frecvent și cât mai tare întrebarea: Câți bani s-au recuperat? Despre aceasta se vorbește mai puțin în societate”, a remarcat Camburian.

Mai mult, unul dintre obiectivele principale ale ARBI este de a face corupția neprofitabilă. „Acesta este obiectivul principal – corupția nu trebuie să fie avantajoasă”, a subliniat Petru Culeac.

Cum poate fi redresată situația

Pentru a redresa această situație, Fundația Soros Moldova, împreună cu doi experți străini oferă suport tehnic ARBI pentru identificarea și depășirea problemelor sistemice în recuperare a bunurilor infracționale.  De anul trecut, specialiștii lucrează la elaborarea  Programului Național de Recuperare a Bunurilor Infracționale „Este un document strategic în care statul își asumă angajamentul că în decurs de cinci ani, va soluționa problemele sistemice din acest domeniu. Centrul Național Anticorupție a creat un Grup de Lucru interinstituțional la care participă reprezentanți ai 25 de instituții care au diferite roluri în procesul de recuperare a bunurilor infracționale”, a specificat Camburian.

Incapacitatea ARBI de a îngheța activele, pentru o perioadă scurtă de timp (15-30 zile), conturile persoanelor investigate, ceea ce ar contribui la prevenirea retragerii din conturi a banilor de proveniență suspectă.

De asemenea, ARBI nu dispune de un mecanism de repatriere a fondurilor/bunurilor confiscate (sau contravalorii acestora) din străinătate obținute pe cale infracțională.

Ce probleme au depistat experții independenți

Pedro Gómez Pereira, fost procuror brazilian cu o experiență de 20 de ani în recuperarea bunurilor obținute pe cale infracțională, a menționat că în Moldova încă nu a fost creat un sistem eficient de confiscare a bunurilor. „La ce mă refer? Numeroasele modificări pe care Moldova le-a introdus în legislație în anii 2015, 2016 și 2017 nu au fost sincronizate. Procedura de recuperare a bunurilor nu a fost luată în considerare atunci”, a remarcat Pedro Gómez Pereira.

Potrivit acestuia, sistemul de confiscare a bunurilor în care sunt implicate diferite autorități – ARBI, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală ș.a. – funcționează ineficient acum ca un sistem unic. „Este o mare provocare căreia sper că vom reuși să-i facem față cu ajutorul noului Program Național de Recuperare a Bunurilor Infracționale și a planului de acțiuni”, a menționat expertul.

Radu Nicolae, expert internațional din România, specializat în prevenirea și combaterea corupției, criminalității organizate și recuperarea prejudiciilor cauzate pe cale infracțională, consideră că toate organele de drept implicate în procesul de recuperare a activelor infracționale trebuie să funcționeze împreună. „Rezultatul final este rezultatul cooperării dintre aceste instituții, procurori și experții ARBI”, a subliniat Nicolae și a adăugat că din finalizarea cu succes a cauzei au de câștigat absolut toate părțile implicate în anchetă, precum și statul.

Există exemple reușite de confiscare și returnare a banilor?

Pedro Gómez Pereira, a adus drept exemplu cazul recuperării cu succes a banilor unui politician [familia fostului premier Vladimir Filat]. „Este un exemplu de cooperare dintre Moldova și Marea Britanie. Banii erau în Marea Britanie. Și, dacă nu greșesc, banii au revenit în Moldova”, a spus expertul.

În prezent, acești bani sunt folosiți în scopuri sociale, fiind direcționați către o instituție care se ocupă de protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități.

În același timp, Radu Nicolae, a remarcat că practica utilizării bunurilor și mijloacelor financiare confiscate în scopuri sociale este o politică recomandată printr-o directivă europeană din anul 2014 despre confiscarea bunurilor. „În această situație, ne bazăm pe experiența Italiei, care a direcționat bunurile mafiei în scopuri sociale: imobile, terenuri agricole, cooperative. Clădirile confiscate au fost transformate în magazine în care erau comercializate produse agricole cultivate pe terenurile agricole confiscate”, a menționat Nicolae.

Material de parteneriat

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Fără Filtre/Facebook

Minori, plătiți de un partid politic ca să aducă sicrie la Președinție? Poliția i-a reținut și interogat

Cinci persoane, printre care și minori, au fost reținute după ce au adus două sicrie în fața clădirii Președinției. La audieri, aceștia au declarat că reprezentanții unui partid politic le-au promis bani pentru a participa la acțiune. Poliția nu a precizat despre ce partid este vorba.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției, pe 18 iulie, cinci tineri – printre care și minori – au adus două sicrie în fața clădirii Președinției. La apariția oamenilor legii, aceștia au încercat să fugă, însă au fost reținuți.

La audieri, tinerii au declarat că reprezentanții unui partid politic le-au promis bani pentru participarea la acțiune. Potrivit celor reținuți, aceștia au fost împărțiți în două grupuri: unul responsabil să aducă sicriele, iar celălalt – să afișeze pancarte în diferite locații ale orașului.

Poliția desfășoară o anchetă pe acest caz. Părinții minorilor riscă să fie sancționați pentru neîndeplinirea obligațiilor de educare a copiilor.

Tudor Mardei/NewsMaker

UE condamnă atacurile hibride ale Rusiei și promite sprijin pentru Moldova: Declarație

Uniunea Europeană condamnă atacurile hibride ale Federației Ruse împotriva statelor membre și a partenerilor săi, inclusiv Republica Moldova. Bruxellesul precizează, într-o declarație oficială publicată pe 18 iulie, că aceste acțiuni fac parte dintr-o strategie coordonată și de lungă durată a Kremlinului, menită să submineze securitatea, democrația și reziliența regiunii.

Potrivit UE, Rusia a folosit în mod repetat atacuri cibernetice, manipulare informațională, sabotaje și ingerințe directe pentru a influența procesele electorale, a destabiliza guvernele și a fragiliza instituțiile democratice.

„UE rămâne hotărâtă să expună și să contracareze activitățile hibride ale Rusiei îndreptate împotriva UE și a statelor membre, și, alături de partenerii internaționali, să sprijine vecinătatea sa imediată, în special Ucraina și Republica Moldova”, precizează comunicatul citat.

UE anunță, în acest context, că va continua să acționeze „cu hotărâre printr-o abordare strategică” față de amenințările hibride ale Rusiei. Bruxellesul precizează că își va aprofunda  cooperarea cu partenerii internaționali – în special cu NATO, „cu respectarea deplină a principiilor convenite” – și să va folosi „toate mijloacele disponibile pentru a preveni, descuraja și răspunde eficient la activitățile hibride desfășurate de Rusia”.

Declarația vine la scurt timp după ce România a atribuit Rusiei un atac hibrid asupra propriului proces electoral, iar Germania a acuzat Moscova de manipulare prin platforma media „RED”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Noi detalii în cazul elevei agresate în curtea școlii. MEC: Agresorii sunt din cinci licee, victima beneficiază de consiliere psihologică

Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că a fost deschis un dosar penal în cazul elevei agresate fizic și umilite în curtea unei școli. Potrivit oficialului, toți tinerii implicați sunt din cel puțin cinci instituții de învățământ diferite. Totodată, Perciun a precizat că victima beneficiază de consiliere psihologică, iar autoritățile vor desfășura audieri cu tinerii implicați, urmând să fie aplicate și sancțiuni.

„Acum suntem în etapă în care, alături de Poliție, identificăm toate persoanele care au fost implicate în acel incident. Toți tinerii care au participat sunt tineri din mai multe instituții de învățământ, implicați din cel puțin 5 instituții de învățământ la această etapă. Știu că este deschis și un dosar penal pe acest caz, pentru că ceea ce s-a întâmplat este, într-adevăr, extrem de grav și se va solda cu consecințe”, a subliniat ministrul.

În același timp, Ministerul Educației oferă sprijin psihologic pentru eleva agresată, prin intermediul Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică.

„Oferim tot suportul necesar din partea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, prin consiliere psihologică, pentru tânăra care a fost expusă acestui comportament brutal și facem tot posibilul pentru ca să depășească această situație extrem de gravă”, a precizat Perciun.

Ministrul a menționat că, în perioada următoare, vor avea loc audieri toți cei implicați, urmând să fie aplicate sancțiuni.

„Urmează, pe parcursul săptămânii viitoare, pe măsură ce sunt identificați toți cei implicați, să aibă loc audieri, interviuri cu ei, să stabilim alături de poliție toate circumstanțele incidentului, să înțelegem ce a stat la baza acestui incident, cum s-au regăsit tineri din atât de multe instituții de învățământ în același loc, în aceeași perioadă, și, bineînțeles, vor urma discuții în colectivele școlare și vor urma discuții și cu părinții acestor copii, pentru a înțelege ce urmează să se întâmple, ca asta să nu se repete pe viitor, iar acolo unde este cazul să fie aplicate sancțiuni sau alte forme de responsabilizare”, a subliniat ministrul Perciun.

***

Amintim că pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care o elevă este bătută, împinsă și umilită chiar în curtea unei școli. Deocamdată, nu se cunoaște cu exactitate nici în ce instituție a avut loc incidentul, nici când. Ministerul Educației a anunțat că colaborează îndeaproape cu poliția pentru investigarea cazului, în timp ce Direcția generală educației a Primăriei Chișinău promite sancțiuni.

În înregistrările video se observă cum două eleve se bat, în timp ce alți elevi, adunați în jur, le încurajează. Una dintre fete este lovită din mai multe direcții, este împinsă, iar la final este forțată să se așeze în genunchi în fața celeilalte și să-și ceară scuze.

Cu o reacție a venit și Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău. Aceasta a informat că sprijină ancheta pentru ca toți cei implicați, inclusiv instituția unde a avut loc incidentul, să fie identificate.

De asemenea, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu în legătură cu cazul de violență asupra unei eleve, agresată și umilită în curtea unei școli. Potrivit Ombudsmanului Copilului, cazul va fi examinat prin prisma modului în care instituția de învățământ a prevenit și a răspuns situației. Totodată, Coroi a condamnat utilizarea imaginilor în scop politic, dar și distribuirea de către unele instituții media a acestora fără a fi blurate fețele, expunând astfel copiii participanți.

Platforma DA acceptă parteneriatul cu PAS și nu va participa separat la parlamentare. Grosu: „Vă mulțumesc”

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a decis să nu participe cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și să accepte propunerea de parteneriat politic înaintată de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Anunțul a fost făcut pe 18 iulie de liderul Platformei DA, Dinu Plîngău. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a confirmat că reprezentanți ai DA se vor regăsi pe lista electorală a PAS, fără a preciza numărul sau pozițiile acestora. La rândul său, liderul PAS, Igor Grosu, a mulțumit Platformei DA pentru decizia de a merge împreună în alegeri.

Liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, anunță că decizia de a face front comun cu partidul aflat la guvernare la alegerile din septembrie a fost luată pe 17 iulie, de Consiliul formațiunii politice, după ample consultări cu membrii platformei.

„Decizia nu a fost una simplă, dar necesară. A fost luată în contextul în care nu ne dorim dispersarea votului proeuropean, dar care ar asigura și o diversitate de opinii în viitorul parlament. (…) Cine își imaginează că ne mai putem permite luxul de a merge dezbinați într-o campanie istorică se amăgește. Drumul spre Europa nu e garantat”, a anunțat Dinu Plîngău.

Deși nu va figura ca entitate separată în buletinul de vot, Platforma „DA” afirmă că rămâne o echipă consolidată, angajată să susțină o guvernare responsabilă și fidelă valorilor europene. Formațiunea a anunțat că Liviu Vovc a fost desemnat președinte interimar, urmând ca congresul partidului să fie convocat după alegerile din septembrie. Chiar dacă nu a fost precizat oficial cine va candida pe listele PAS, desemnarea lui Vovc la conducerea interimară sugerează că actualul lider al DA, Dinu Plîngău, va figura printre candidați.

Reacția PAS: „Vă mulțumim!”

Contactată de NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Partidului Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, a confirmat că membri ai Platformei DA se vor regăsi pe lista formațiunii politice, la parlamentare: „Ne dorim o coagulare a forțelor cu adevarat europene în jurul proiectului de integrare europeană”.

Cu o reacție pe rețelele de socializare a venit și liderul PAS, Igor Grosu. Oficialul a mulțumit Platformei „DA” pentru că a acceptat propunerea de a participa împreună la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

„Am primit răspunsul pozitiv al Platformei DA și le mulțumim că au acceptat propunerea noastră, și am luat act de refuzul Partidul Schimbării și LOC. La toamnă vor avea loc cele mai importante alegeri parlamentare de la independență încoace. Avem șansa istorică să aderăm la UE in următorii 4 ani și ar fi o tragedie să ratăm acest obiectiv. PAS acționează în spiritul acestui obiectiv”, a scris Grosu pe rețelele de socializare.

Lista PAS pentru parlamentare, scursă pe Telegram? Reacția partidului de guvernare

Un canal de Telegram a publicat pe 18 iulie o înregistrare audio în care Igor Grosu, președintele Parlamentului și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), ar prezenta lista PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Aceasta ar urma să fie deschisă de Grosu însuși și pe ea se vor regăsi și doi concurenți din Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA). Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt PAS, Adriana Vlas, nu a confirmat și nici infirmat autenticitatea înregistrării care a fost scursă, menționând că lista electorală a formațiunii va fi prezentată la sfârșitul săptămânii. Iar Igor Grosu a comunicat ulterior că, într-adevăr, membrii ai Platformei DA au acceptat să concureze din partea PAS.

În înregistrarea audio, care durează 6 minute, Igor Grosu ar enumera numele candidaților și poziția lor pe lista PAS pentru următoarele alegeri parlamentare. Astfel, lista electorală a formațiunii ar urma să fie deschisă de Igor Grosu însuși. Al doilea candidat ar fi premierul Dorin Recean, care nu este membru de partid.

Printre primii 20 de candidați ar urma să se regăsească și o parte din personalitățile despre care liderul PAS a anunțat că vor candida din partea formațiunii sale la scrutin. Este vorba despre fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, luptătoare Anastasia Nichita, dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena mea”, Ludmila Adamciuc, antreprenoarea Maria Acbaș și rectorul UTM, Viorel Bostan.

În înregistrare liderul PAS mai menționează că pe pozițiile 42 și 47 de pe listă ar putea să se regăsească candidați din partea Platformei Demnitate și Adevăr. Numele concurenților însă nu este menționat, Grosu spunând că încă se așteaptă un răspuns în această privință de la formațiune.

NM a solicitat un comentariu de la purtătoarea de cuvânt PAS, Adriana Vlas, în legătură cu autenticitatea înregistrării scurse. Reprezentanta partidului de guvernământ nici nu confirmat, nici nu a infirmat veridicitatea acesteia, menționând că PAS își va prezenta oficial lista electorală duminică, 20 iulie.

La scurt timp după apariția înregistrării în spațiul public, liderul Platformei DA, Dinu Plîngău, a anunțat că, într-adevăr, membri ai formațiunii sale vor candida la parlamentare pe lista PAS. „Într-o situație politică normală, chiar și având șanse minime de accedere în Parlament, ne-am fi lansat într-o luptă politică, dar nimeni din Platforma DA nu a dorit să-și asume riscul de a lua câteva procente în alegeri și anume aceste procente să nu fie suficiente pentru a avea o majoritate proeuropeană. Sperăm mult că gestul nostru va fi apreciat la timpul potrivit de toți cetățenii care-și doresc o Moldovă Europeană”, a spus politicianul.

Ulterior, într-un mesaj pe Facebook, și Igor Grosu a comunicat că a primit „răspuns pozitiv” din partea Platformei DA cu privire la candidarea membrilor săi la alegerile parlamentare pe lista PAS.

Precizăm că posibilitatea ca membri ai Platformei DA să candideze la parlamentare din partea PAS a fost confirmată în urmă cu două zile de Grosu.

***

Alegerile parlamentare vor fi organizate pe 28 septembrie.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: