„Calea Ferată” va primi 60 mln lei pentru reabilitarea liniei Cahul-Giurgiulești. Ce instituții vor supraveghea procesul de reparație și achizițiile
Full Article 2 minutes read

„Calea Ferată” va primi 60 mln lei pentru reabilitarea liniei Cahul-Giurgiulești. Ce instituții vor supraveghea procesul de reparație și achizițiile

Linia de cale ferată Cahul-Giurgiulești va fi renovată. O dispoziție în acest sens a fost aprobată, pe 21 august, de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), care a dispus alocarea a 60 milioane de lei pentru acest proiect.

Astfel, va fi reabilitat terasamentul liniei de cale ferată localizat la km 74 Cahul-Giurgiulești, grav afectată de alunecările de teren din august 2022. Potrivit documentului, repararea acestui sector de cale ferată avariat este determinat și de conexiunea alternativelor sigure spre și dinspre porturile Giurgiulești, Galați și Reni, în contextul recentelor bombardamente rusești asupra infrastructurii portuare ucrainene.

În aceste condiții, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale urmează să transfere 60 milioane de lei către Întreprinderea de Stat ”Calea ferată din Moldova”, care este responsabilă de implementarea proiectului.

Î. S „Calea Ferată din Moldova” a fost autorizată să desfășoare procedura de procurare a lucrărilor de reabilitare a terasamentului liniei de cale ferată respectiv privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale.

Monitorizarea procesului de realizare a proiectului, inclusiv a procedurilor de achiziție, se va efectua de un grup de lucru în componența căruia vor fi incluși reprezentanți ai Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenției Proprietății Publice, Ministerul Finanțelor, Procuraturii Generale, Serviciului de Informație și Securitate, Centrului Național Anticorupție, Agenției Achiziții Publice, Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și ai Î. S. „Calea Ferată din Moldova”.

***

Amintim că, la sfârșitul lui august 2022, circulația trenurilor pe tronsonul Cahul-Giurgiulești a fost închisă, din cauza alunecărilor de teren care au afectat infrastructura feroviară. Ministerul Infrastructurii și Dezvolatării Regionale a precizat atunci că circa 350 m de cale ferată pe segmentul Colibaș-Giurgiulești au fost afectați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: