VIDEO Când Aeroportul Chișinău va avea o nouă parcare? Răspunsul directorului aerogării
Full Article 4 minutes read

VIDEO Când Aeroportul Chișinău va avea o nouă parcare? Răspunsul directorului aerogării

Administratorul Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian, susține că procesul de obținere a unei autorizații, dar și celelalte proceduri legale care sunt necesare pentru amenajarea unei noi parcări pe teritoriul aerogării, va fi unul îndelungat. Totuși, Vozian asigură că astfel va soluționa problema spațiului insuficient de la Aeroport. Declarațiile au fost făcute pentru NewsMaker. 

„Evident că planurile de dezvoltare a parcărilor este o necesitate. Noi vedem că numărul de pasageri este în creștere. Pasagerii optează pentru un confort în plus de a avea posibilitatea să acceseze parcările. Parcarea, care este la momentul actual, pe de o parte este una în imediata apropiere, iar pe de altă parte înțelegem că are un număr limitat de locuri. De aceea este în proces de autorizare o porțiune nouă. Sunt niște proceduri legale, trebuie să le parcurgem: achiziții transparente, contractare de proiectanți. Sunt niște procese care durează și aceasta este normal”, a declarat Constantin Vozian.

Amintim că pe 26 iulie, reprezentanții Aeroportului Chișinău au declarat că organizează „licitație publică pentru amenajarea unei noi parcări, cu destinație suplimentară celei actuale și cu rol de a majora numărul locurilor de parcare pentru autoturisme”.

Reprezentanții Aeroportului au îndemnat doritorii de a participa la concurs să solicite documentaţia de atribuire la adresa de e-mail: [email protected]. La aceeași adresă pot fi cerute informații suplimentare cu privire la licitație. Se menționează că data-limită pentru solicitarea clarificărilor este 10 august 2023.

Recent, administrația Aeroportului din Chișinău a declarat că mașinile cu numere de proveniență ucraineană au ocupat, la acel moment, 75 la sută din suprafața parcării supraetajate a aerogării: „Ca paranteză, a fost identificată o singură mașină care staționează încă de la începutul războiului din Ucraina până în prezent, în cadrul parcării. Ceea ce denotă că aceste mașini a cetățenilor ucraineni migrează și nu ocupă aceste locuri de parcare cu titlu permanent”. Reprezentanții aerogării susțineau că suprasolicitarea parcării se explică prin numărul mic de parcări disponibile, mai ales în perioadele „de vârf”, când aterizează mai multe nave concomitent. În acest context, ei anunțau că a fost instituită o comisie, care a înaintat deja actele permisive autorităților publice locale, așa încât pe teritoriul Aeroportului să fie amenajată o parcare suplimentară celei existente, în partea de est a terminalului.

Ca soluție temporară, administrația Aeroportului Chișinău anunța că pe teritoriul aerogării urmează a fi amenajată o parcare fără plată, la 5 minute distanță de parcarea supraetajată, de care cetățenii vor putea beneficia oricând.

***

Pe 6 august, administratorul Aeroportului Chișinău a anunțat că prețul pentru pentru o oră în parcarea auto a instituției s-a mărit de la 10 lei la 20 lei. S-a dublat și tariful pentru cei care își lasă automobilele mai mult de 11 ore și până la 24 de ore. Dacă anterior era 100 de lei, acum este 200. Administratorul Aeroportului a spus că Serviciul Marketing al aerogării va veni o analiză pentru a justifica acest preț. Mai mult, potrivit administrației, acest preț ar fi insuficient.

Ulterior, prim-ministrul Dorin Recean a solicitat conducerii Aeroportului să revizuiască decizia, întrucât dublarea taxei este „greșită”.

Astfel, Agenția Proprietăți Publice a stabilit noile tarife, care au intrat în vigoare pe 8 august:

  • Primele 45 min de parcare vor fi gratuite;
  • Primele 3 ore de parcare vor fi la un tarif de 10 MDL/ora;
  • Pentru următoarele ore, de la 4-10 ore tariful va fi de 20 MDL/ora;
  • Pentru primele 1-7 zile tariful va fi de 200 MDL/ziua;
  • Pentru a preveni abuzurile, începînd cu ziua 8, tariful va fi de 400 MDL/ziua;

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: