Cazul fetiței care a născut la 11 ani: ministrul Protecției Sociale și ombudsmanul reacționează: „am eșuat față de acest copil”
Full Article 4 minutes read

Cazul fetiței care a născut la 11 ani: ministrul Protecției Sociale și ombudsmanul reacționează: „am eșuat față de acest copil”

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, și avocatul poporului pentru drepturile copilului au venit cu o reacție la cazul fetiței care a născut la vârsta de 11 ani. În timp ce Buzu spune că acest caz demonstrează că sistemul a „eșuat”, ombudsmanul Vasile Coroi dă asigurări că atât fetița, cât și copilul ei, vor primi sprijinul necesar.

„Eu am dispus în cadrul ministerului o investigație pe interior pentru a înțelege unde am eșuat, pentru că este clar că am eșuat. (…) Ca și ministru îmi asum toată responsabilitatea. Am eșuat față de acest copil și asta înseamnă că avem probleme grave în sistem, pe care trebuie să le rezolvăm. (…) Noi am fost niște lași. Am aprobat niște legi prin care spunem: autoritatea publică locală, asistentul social, polițistul, medicul o să rezolve toate problemele fără instrumentare, fără resurse suplimentare. Și asta este o abordare lașă, perfidă. Noi pe colegii din prima linie mereu îi punem în situația în care trebuie să fie… știți, dacă am analiza toate legile pe care le-am aprobat, colegii noștri din prima linie ar trebui să fie niște super-eroi, care nu dorm noaptea, care pot să fie în 6 locuri în același timp, nemaivorbind de salarizarea lor. Este un eșec, inclusiv al meu, ca și ministru, care trebuie să ne aducă cu picioarele pe pământ”, a declarat ministrul Alexei Buzu într-un interviu pentru portalul Agora.

Oficialul a declarat că, în 2024, în Moldova ar urma să fie implementat un sistem  informațional în domeniul protecției copilului, în care fiecare caz, fiecare copil care se află în situații de risc, să poată să fie ajutat.

„Abia din acest an vom putea să avem o abordare sistemică, ca la carte, să înțelegem care sunt nevoile și să înțelegem, foarte important, dacă sistemul îi oferă cel puțin minimul necesar unui copil aflat în situații de risc. Pentru că eu acum spun – cu siguranță nu”, a mai spus Alexei Buzu.

Cazul fetiței a fost comentat și de avocatul poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi. Oficialul a declarat pentru Jurnal TV că instituția pe care o reprezintă va avea grijă ca copila să revină la studii și să beneficieze de tot sprijinul necesar.

„Pe acest caz particular m-am sesizat din oficiu și mă voi asigura că acest copil mamă, cât și nou-născutul, vor beneficia de asistența medicală în primul rând, pentru că o naștere la astfel de vârstă este riscantă atât pentru viața mamei, cât și pentru viața nou-născutului, dar și sprijinul psiho-emoțional necesar în astfel de situații”, a declarat Vasile Coroi pentru Jurnal TV.

Avocatul poporului pentru drepturile copilului susține că cazul în sine este unul „ieșit din comun”. Potrivit lui, în ultimii zece ani, în Moldova au fost înregistrate două cazuri de naștere la vârsta de 12 ani și niciun caz la o vârstă mai mică.

„Cazurile de naștere la minore sunt în scădere și chiar o scădere semnificativă în ultimii ani. Dacă acum zece ani aveam în jur de o mie de cazuri, am datele pentru 2022. În 2022 de exemplu au fost nouă cazuri de naștere sub 14 ani și 223 de cazuri între 15 și 17 ani”, a mai declarat Coroi.

Amintim că o fetiță de 11 ani, originară din centrul țării, a născut pe 13 ianuarie. Oamenii legii au confirmat pentru NM că au pornit un dosar penal pentru viol. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: