Ce acoperă asigurarea RCA în Moldova și ce nu: ghid complet
Full Article 5 minutes read

Ce acoperă asigurarea RCA în Moldova și ce nu: ghid complet

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) în Moldova, acoperă răspunderea pentru toate daunele cauzate de către proprietarul autovehiculului asigurat altor persoane sau terți, în caz de accident. Polița RCA nu acoperă daunele propriului vehicul sau vătămările personale ale proprietarului auto ce se face vinovat de accident.

Responsabilitate Civilă obligatorie
Orice persoană care poate fi responsabilă civil pentru repararea daunelor materiale și non- materiale rezultate din vătămări corporale sau materiale cauzate terților într-un accident în care este implicat un autovehicul terestru, remorcile sau semiremorcile acestuia, trebuie să fie acoperită de o asigurare care să garanteze acest lucru.

Pe drumurile Republicii Moldova toate vehiculele sunt asigurate cu răspundere civilă pentru cauzarea daunelor prin Legea Nr. 106/2022, dar și obligate datorită codului contravențional art. 229, p. (3) ”Exploatarea unui vehicul fără a deține polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pe suport de hârtie sau în format electronic ori în lipsa datelor accesate din sistemul informațional unic aferent asigurării obligatorii de răspundere civilă auto se sancționează cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare”. Asta înseamnă de la 1500 la 3000 lei. Din luna iulie 2022 amenzile au sărit de la 150-300 lei la 1500-3000 lei. Majorările au fost de 10 ori pentru un proprietar de autovehicul, ce conduce mașina fără a deține o poliță de asigurare RCA.

Limitele răspunderii asigurătorului
Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă Auto (RCA) garantează despăgubirile datorate pentru pagubele corporale și/sau materiale cauzate terților în următoarele limite:
– 1 000 000 de lei – la avarierea sau distrugerea de bunuri, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;
– 1 000 000 de lei — pentru fiecare persoană păgubită în caz de vătămări corporale sau deces, dar nu mai mult de 5 000 000 de lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite într- un accident;”

Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă Auto (RCA) acoperă pagubele materiale și corporale cauzate terților în limita prevăzută de legislație. Într-un fel, implementarea asigurării obligatorii pentru terți asigură liniște sufletească șoferilor întrucât, în caz de accident, știind dinainte că persoana responsabilă este obligată să despăgubească prejudiciul cauzat terțului nevinovat, și de regulă în multe cazuri, suma de plătit este relativ mare, acoperind o serie de factori, fie că sunt leziuni fizice și/sau daune materiale. În cazul în care persoana responsabilă are un contract de asigurare RCA, aceasta poate contacta asiguratorul pentru a acoperi astfel de daune, fără a avea neapărat afectată grav situația financiară proprie.

Polița RCA nu acoperă
Dacă e să vorbim mai simplu, atunci trebuie spus tranșant că polița de asigurare obligatorie RCA nu acoperă nimic pentru cel care o procură, decât daunele cauzat altor persoane din vina lui. Sunt excluse din garanția de asigurare:

  • Daune suferite de conducătorul autovehiculului;
  • Deteriorarea vehiculului asigurat propriu-zis;
  • Daune produse mărfurilor transportate în vehiculul asigurat;
  • Daunele produse de către șoferul asigurat, care în timpul accidentului era drogat sau în stare de ebrietate;
  • Accident făcut intenționat (trecut la roșu sau pe contrasens)
    În cazul când daunile nu sunt acoperite de asigurător, pagubele sunt restituite de către șoferul vinovat de accident.

Cum procurăm polița RCA
În prezent este foarte simplu și comod de procurat o poliță RCA. Se poate procura de la orice companie de asigurare din Moldova, online, prin telefon sau cu prezentarea fizică la sediul companiei. Se prezintă Buletinul de identitate, carnetul de șofer, carnetul de înmatriculare al autovehiculului sau se dictează prin telefon numerele de identitate, sau se îndeplinește un formular online. După achitare, polița RCA este considerată legală și aparține persoanei care a achitat prima de asigurare.

Avem polița, cum procedăm în caz de accident
În caz de accident în care asiguratul este vinovat, cel mai important este să fie păstrat calmul. Apoi urmează un șir de acțiuni, care ar trebui respectate maxim posibil:

  • mai întâi se va examina situația dată sub aspectul victimelor omenești;
  • la nevoie se va apela serviciul 112 pentru ajutor medical, pompieri, poliție;
  • nu mișcăm autovehiculele din locurile lor;
  • purcedem la stabilirea circumstanțelor accidentului;
  • se fac filmări și poze;
  • se găsesc martori, dacă este cineva, se cere adrese, nume, telefon;
  • se apreciază volumul pagubelor, dacă pagubele sunt minore (până în 15000 lei), atunci se va purcede la întocmirea unei constatări amiabile, prin semnarea unui proces verbal între părțile implicate în accident;
  • dar dacă sunt victime și bagubele depășesc suma de 15000 lei, atunci se cheamă poliția, care va stabili vinovatul de accident, iar suma poate fi restituită proporțional pagubelor;
  • în toate cazurile de accidente RCA, se anunță compania de asigurare a șoferului asigurat, în termen de 48 de ore;

Compania RCA.md vă dorește deplasări fără accidente, indiferent în care parte a lumii vă aflați. Drumuri bune să aveți!

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: