Ce acoperă asigurarea RCA în Moldova și ce nu: ghid complet

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) în Moldova, acoperă răspunderea pentru toate daunele cauzate de către proprietarul autovehiculului asigurat altor persoane sau terți, în caz de accident. Polița RCA nu acoperă daunele propriului vehicul sau vătămările personale ale proprietarului auto ce se face vinovat de accident.

Responsabilitate Civilă obligatorie
Orice persoană care poate fi responsabilă civil pentru repararea daunelor materiale și non- materiale rezultate din vătămări corporale sau materiale cauzate terților într-un accident în care este implicat un autovehicul terestru, remorcile sau semiremorcile acestuia, trebuie să fie acoperită de o asigurare care să garanteze acest lucru.

Pe drumurile Republicii Moldova toate vehiculele sunt asigurate cu răspundere civilă pentru cauzarea daunelor prin Legea Nr. 106/2022, dar și obligate datorită codului contravențional art. 229, p. (3) ”Exploatarea unui vehicul fără a deține polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto pe suport de hârtie sau în format electronic ori în lipsa datelor accesate din sistemul informațional unic aferent asigurării obligatorii de răspundere civilă auto se sancționează cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare”. Asta înseamnă de la 1500 la 3000 lei. Din luna iulie 2022 amenzile au sărit de la 150-300 lei la 1500-3000 lei. Majorările au fost de 10 ori pentru un proprietar de autovehicul, ce conduce mașina fără a deține o poliță de asigurare RCA.

Limitele răspunderii asigurătorului
Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă Auto (RCA) garantează despăgubirile datorate pentru pagubele corporale și/sau materiale cauzate terților în următoarele limite:
– 1 000 000 de lei – la avarierea sau distrugerea de bunuri, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident;
– 1 000 000 de lei — pentru fiecare persoană păgubită în caz de vătămări corporale sau deces, dar nu mai mult de 5 000 000 de lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite într- un accident;”

Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă Auto (RCA) acoperă pagubele materiale și corporale cauzate terților în limita prevăzută de legislație. Într-un fel, implementarea asigurării obligatorii pentru terți asigură liniște sufletească șoferilor întrucât, în caz de accident, știind dinainte că persoana responsabilă este obligată să despăgubească prejudiciul cauzat terțului nevinovat, și de regulă în multe cazuri, suma de plătit este relativ mare, acoperind o serie de factori, fie că sunt leziuni fizice și/sau daune materiale. În cazul în care persoana responsabilă are un contract de asigurare RCA, aceasta poate contacta asiguratorul pentru a acoperi astfel de daune, fără a avea neapărat afectată grav situația financiară proprie.

Polița RCA nu acoperă
Dacă e să vorbim mai simplu, atunci trebuie spus tranșant că polița de asigurare obligatorie RCA nu acoperă nimic pentru cel care o procură, decât daunele cauzat altor persoane din vina lui. Sunt excluse din garanția de asigurare:

  • Daune suferite de conducătorul autovehiculului;
  • Deteriorarea vehiculului asigurat propriu-zis;
  • Daune produse mărfurilor transportate în vehiculul asigurat;
  • Daunele produse de către șoferul asigurat, care în timpul accidentului era drogat sau în stare de ebrietate;
  • Accident făcut intenționat (trecut la roșu sau pe contrasens)
    În cazul când daunile nu sunt acoperite de asigurător, pagubele sunt restituite de către șoferul vinovat de accident.

Cum procurăm polița RCA
În prezent este foarte simplu și comod de procurat o poliță RCA. Se poate procura de la orice companie de asigurare din Moldova, online, prin telefon sau cu prezentarea fizică la sediul companiei. Se prezintă Buletinul de identitate, carnetul de șofer, carnetul de înmatriculare al autovehiculului sau se dictează prin telefon numerele de identitate, sau se îndeplinește un formular online. După achitare, polița RCA este considerată legală și aparține persoanei care a achitat prima de asigurare.

Avem polița, cum procedăm în caz de accident
În caz de accident în care asiguratul este vinovat, cel mai important este să fie păstrat calmul. Apoi urmează un șir de acțiuni, care ar trebui respectate maxim posibil:

  • mai întâi se va examina situația dată sub aspectul victimelor omenești;
  • la nevoie se va apela serviciul 112 pentru ajutor medical, pompieri, poliție;
  • nu mișcăm autovehiculele din locurile lor;
  • purcedem la stabilirea circumstanțelor accidentului;
  • se fac filmări și poze;
  • se găsesc martori, dacă este cineva, se cere adrese, nume, telefon;
  • se apreciază volumul pagubelor, dacă pagubele sunt minore (până în 15000 lei), atunci se va purcede la întocmirea unei constatări amiabile, prin semnarea unui proces verbal între părțile implicate în accident;
  • dar dacă sunt victime și bagubele depășesc suma de 15000 lei, atunci se cheamă poliția, care va stabili vinovatul de accident, iar suma poate fi restituită proporțional pagubelor;
  • în toate cazurile de accidente RCA, se anunță compania de asigurare a șoferului asigurat, în termen de 48 de ore;

Compania RCA.md vă dorește deplasări fără accidente, indiferent în care parte a lumii vă aflați. Drumuri bune să aveți!

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Stamate va candida independent la parlamentare și își va crea propriul partid: „Am ales un drum fără compromisuri” VIDEO

Deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Acum 4 ani, am crezut, cum ați crezut și voi, că schimbarea e posibilă. Am muncit cu toată seriozitatea pentru asta. Dar prea des am văzut cum valorile sunt folosite doar ca vitrină. Cum se vorbește despre Europa, dar se practică dublul standard. Cum se promite dreptate, și se servește interesul de partid.

Ultimele luni am fost invitată să candidez pe listele altor partide, chiar să preiau conducerea unor formațiuni. Le mulțumesc tuturor pentru încredere. Dar am decis să merg pe drumul cel mai greu – dar cel pe care îl simt corect: să candidez ca independentă la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Am ales un drum fără compromisuri. Cu fruntea sus. Și cu credința că încă mai contează să fii om”, a declarat Olesea Stamate.

Aceasta a menționat că grupul de inițiativă a fost creat și în curând va depune actele pentru a începe colectarea semnăturilor în susținerea candidaturii sale.

Totodată, vom lucra la construcția unei noi formațiuni politice – una care pune oamenii, credința și bunul-simț înapoi în centrul deciziilor. Care să unească, nu să dezbine. Care să promoveze cu adevărat integrarea europeană, dar și valorile morale și creștine care stau la temelia unei societăți drepte. Nu e un drum ușor. Dar e unul necesar. Pentru că oamenii din această țară merită mai mult. Merită o politică morală, cinstită, cu respect față de cetățean”, a adăugat ea.

Amintim că Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

screenshot

Deputată PAS, nemulțumită că nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Ca un ciorap rupt, aruncat la tomberon” VIDEO

Iulia Dascălu, deputată a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat pe 20 iulie la Consiliul Politic Național PAS, în cadrul căruia a fost aprobată lista candidaților, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe Facebook.

Iulia Dascălu a declarat că a participat la reuniunea Consiliului Politic Național al PAS, în cadrul căreia a fost aprobată lista formațiunii pentru alegerile parlamentare, deși inițial nu intenționa să o facă. Potrivit ei, deși știa că nu se va regăsi printre candidați, a participat la reuniune pentru a vedea „reacțiile” colegilor de partid.

A fost citită lista. (…) Cum v-am zis, eu nu m-am regăsit în liste. Și dacă s-au mai făcut careva modificări pe ultima sută de metri, oricum nu m-am regăsit în această listă. Probabil n-am fost cel mai bun ales al poporului, dar nu e despre asta acum. (…) Cel mai dureros lucru pe care l-am simțit eu astăzi, cum se întâmplă la noi, la moldoveni, sau poate în echipe, absolut nimeni, nici conducerea partidului, nici cei care mi-au fost colegi de fracțiune, n-au spus cel puțin un mulțumesc pentru munca prestată. (…) Toată lumea a început să comunice între ea doar cei care se regăsesc în listă. (…) M-am simțit fix ca un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon. (…) Este dureros când tu dedai tot și, în schimb, primești nimic. Dar chiar le-aș socoti șuturi în fund”, a declarat politiciana.

Amintim că lista PAS pentru alegerile parlamentare a fost publicată deja pe rețelele de socializare ale partidului. Primul pe listă este Igor Grosu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Din partea PAS la alegeri vor mai candida actuali miniștri, personalități cunoscute, foști membri ai Platformei DA și alții. Pe lista PAS nu se mai regăsesc ex-deputați ai formațiunii din legislatura trecută, precum Iulia Dascălu, Oazu Nantoi și Vasile Șoimaru.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Tudor Mardei/NewsMaker

PAS a publicat lista candidaților săi pentru alegerile parlamentare

Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care s-a reunit pe 20 iulie, a aprobat lista candidaților formațiunii pentru alegerile parlamentare din toamnă. Aceasta a fost publicată pe rețelele de socializare ale partidului.

Astfel, primul pe lista PAS va fi Igor Grosu, liderul formațiunii și președinte al Parlamentului. Acesta va fi urmat de prim-ministrul Dorin Recean. La alegeri vor candida din partea PAS și сâțiva actuali miniștri: Dan Perciun, Victoria Belousov, Ludmila Catlabuga, Vladimir Bolea, Mihai Popșoi și Sergiu Lazarencu.

Pe lista partidului se vor regăsi și personalitățile despre care liderul PAS a anunțat anterior că vor candida din partea formațiunii sale la scrutin. Este vorba despre fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, luptătoare Anastasia Nichita, dirijorul Nicolae Botgros, jurnalistul Constantin Cheianu, fondatoarea organizației „Prietena mea”, Ludmila Adamciuc, antreprenorii Maria Acbaș și Iurie Cojocaru, rectorul UTM, Viorel Bostan, fotbalistul Maxim Potîrniche și rectorul USMF, Emil Ceban.

De asemenea, în listă se regăsesc Dinu Plîngău și Stela Macari, foști membri ai Platformei Demnitate și Adevăr, care plecat recent din partid pentru a putea candida la scrutin din partea PAS.

Facebook/PAS

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: