Viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda, responsabil de urbanism și mobilitate urbană, va gestiona doar Direcția corespondență, petiții și audiență. Printr-o dispoziție a primarului general, Ion Ceban, au fost redistribuite atribuțiile între viceprimarii capitalei.
Anunțul despre modificări a fost făcut de Victor Chironda pe pagina sa de Facebook. Acesta a precizat că i-au fost retrase atribuțiile de coordonare a Direcției Arhitectură și dreptul de a semna dispoziții și acte în domeniul urbanismului, arhitecturii și construcțiilor.
„Având în vedere că sie domnul primar și-a păstrat doar minime atribuții de ”coordonare” și ”conlucrare”, putem să constatăm că începând cu astăzi, noul Primar General de facto al municipiului Chișinău este domnul Ilie Ceban, fapt cu care îl felicit. Cum am și presupus, pentru semnarea certificatelor și autorizațiilor dl primar are nevoie de o persoană care nu pune întrebări în plus ci semnează cuminte tot ce i se pune pe masă”, a scris Chironda.
În ajun, primarul general Ion Ceban l-a acuzat pe Chironda că și-ar neglija atribuțiile de serviciul și i-a cerut demisia.
„Cred că dacă este o persoană care se respectă, ar trebui să-și dea demisia. Dacă nu o va face, voi iniția eu procedurile care se impun”, a declarat edilul.
La rândul său, într-un interviu pentru NM, Victor Chironda a menționat că nu intenționează să demisioneze și va merge în instanța de judecată ca să-și facă dreptate.
Amintim că, pe 15 iunie, viceprimarul capitalei Victor Chironda i-a solicitat primarului general, Ion Ceban, să inițieze o anchetă de serviciu în privința Svetlanei Dogotaru, arhitectul-șef al municipiului Chișinău și șefa Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Acesta a acuzat-o de lipsă de profesionalism în contextul dezbaterilor privind demolarea Hotelului Național. Chironda susține că Dogotaru ar permite beneficiarului „să încalce procedurile de elaborare a documentației de urbanism și să inducă în eroare primarul și viceprimarii care trebuie să semneze actele permisive”.
De cealaltă parte, arhitectul-șef al capitalei a dat asigurări să toate neconformitățile din proiect se vor înlătura și că urmează expertize, „în caz de necesitate”. Mai mult, aceasta l-a acuzat pe Chironda de lipsă de profesionalism și a menționat că viceprimarul ar recurge la „manipularea opiniei publice” și ar ținti fotoliul de deputat.
Ulterior, în cadrul Primăriei Chișinău a fost creat un grup de lucru, format din angajați ai instituției, care are drept scop „elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu” a viceprimarului capitalei, Victor Chironda, după ce acesta ar fi lipsit timp de o lună.
Pe 18 iunie, Chironda a anunțat că s-a adresat la Procuratura Generală în legătură cu inițierea unei anchete de serviciu în privința sa. De asemenea, pe 21 iunie, Chironda a anunțat că autorizația de desființare a Hotelului Național totuși a fost emisă și că va depune repetat un demers la Centrul Național Anticorupție, pentru a verifica legalitatea acțiunilor funcționarilor din cadrul Direcției generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare.