Cine este Evghenii Prigojin? De la tâlhar, vânzător de hot-dogi și bucătarul lui Putin, la omul care pornește o revoltă militară în Rusia
Full Article 3 minutes read

Cine este Evghenii Prigojin? De la tâlhar, vânzător de hot-dogi și bucătarul lui Putin, la omul care pornește o revoltă militară în Rusia

Lider mercenar, de mare profil, cu o înclinație spre trolling-ul instituțiilor media, Evgheni Prigojin a condus grupul privat Wagner în războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Istoria șefului Wagner cu conducerea de la Moscova datează însă de câteva decenii, scrie Politico, citat de Digi24

Cine este Evgheni Prigojin?

În adolescență, Evgheni Prigojin a fost un tâlhar. În perioada sovietică, el a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru mai multe furturi și atacuri. În 1990 iese din închisoare și devine antreprenor. Își deschide o mică afacere și începe să vândă hot-dogi. La sfârșitul anilor 90 el își deschide un restaurant în Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin. Odată cu ascensiunea politică a lui Putin și afacerile lui Prigojin au crescut.

Restaurantul lui devine unul dintre cele mai cunoscute din Sankt Petersburg, iar Putin își aduce aici foarte des invitații străini. În momentul în care Putin preia puterea, Prigojin se abonează la bani publici. Kremlinul încheie cu firma lui contracte de catering. Atunci capătă porecla ,,Bucătarul lui Putin”. A primit în acest mod milioane de euro, bani pe care i-a investit în gruparea Wagner.

Wagner este o structură paramilitară înființată în 2014, care a participat la anexarea Peninsulei Crimeea. Inițial, era formată doar din veterani, dar Prigojin a angajat mercenari și foști condamnați. Treptat, Putin a transformat Wagner în propria armată privată. A pompat și mai mulți bani și a folosit-o în toate țările pe care voia să le controleze: Siria, dar și multe state din Africa. Acolo, soldații lui Prigojin au comis mii de atrocități. În schimbul intervențiilor militare, gruparea Wagner a primit resurse extrem de prețioase, precum aur, petrol sau chiar uraniu.

De ce s-a întors Prigojin împotriva conducerii de la Kremlin?

Într-un videoclip postat vineri pe aplicația rusă de socializare Telegram, Prigojin a mustrat conducerea țării pentru că a început războiul și a spus că forțele ucrainene au respins cu succes armata rusă. Conflictul a explodat mai târziu, vineri, după ce Prigojin a acuzat liderii militari ruși că au ordonat lovituri asupra oamenilor săi, ucigând mii dintre ei.

„A fost nevoie de război pentru ca o grămadă de ticăloși să triumfe și să arate cât de puternici sunt”, a spus Prigojin vineri, speculând că atacul face parte din planul Ministrului Apărării de a fi promovat.

Cum a răspuns Rusia

Amenințările lui Prigojin au stârnit reacții puternice și multe critici din partea oficialilor de stat ruși, care au lansat o anchetă penală pe numele său. Un lider militar rus a avertizat că evenimentele au reprezentat o „lovitură de stat”.

„Declarația și acțiunile lui Prigojin sunt de fapt instigări pentru începutul unui conflict civil armat pe teritoriul Rusiei”, au spus oficialii statului.

Ce înseamnă evenimentele pentru Rusia

Cu un front militar deja marcat de confuzie și gestionare defectuoasă, întoarcerea lui Wagner împotriva conducerii militare ruse implică și mai multe probleme pentru războiul declanșat de Rusia în Ucraina.  Mișcarea ar putea afecta, de asemenea, influența lui Putin în țară și sprijinul public pentru războiul din Ucraina. Mobilizarea a sute de mii de tineri a fost aspru criticată la începutul războiului.

O agenție de presă rusă a raportat că forțele de poliție lucrează pentru a securiza clădirile guvernamentale din Moscova sâmbătă dimineața, după ce au apărut știrile despre declarațiile lui Prigojin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: