Cine este și unde se află singurul antreprenor din Moldova care produce caserole ecologice și reciclabile?

Pentru un viitor curat și sănătos, avem nevoie de produse reciclabile și biodegradabile! Este convingerea lui Călin Harti, un tânăr din orașul Sângera, mun. Chișinău, care gestionează compania MoldPack, specializată în producerea ambalajelor și pungilor ecologice, pe care le furnizează antreprenorilor din toate domeniile de activitate. Întreprinzătorul, care ne oferă o soluție eficientă în lupta cu pachetele din plastic, și-a extins afacerea după ce a aplicat la multiple proiecte finanțate de Uniunea Europeană.

Cutiile de carton și hârtia prind o altă formă în mâinile angajaților care muncesc la fabrica lui Călin. Tânărul a preluat cârma companiei de la tatăl său în 2013, iar ulterior a suplinit linia de producere cu veselă, cutii și ambalaje ecologice, care vin să le înlocuiască pe cele din plastic.

„Tata producea cutii pentru fabrica sa de conserve, iar eu îl ajutam în timpul verii, atunci când eram student. Am decis să mă specializez în fabricarea ambalajului, a veselei și a caserolelor din carton deoarece sunt produse reciclabile și reutilizabile. Avem stabilite contracte atât cu micii antreprenori, cât și cu unele companii mari cu sute de angajați, din diverse sfere de activitate, precum: îmbrăcăminte, încălțăminte, panificație, pizzerie, produse de igienă, etc.”, declară entuziasmat Călin Harti.

MoldPack crează ambalaje moderne, estetice și calitative datorită utilajului modern de care dispune, achiziționat, în mare parte, prin intermediul granturilor și programele finanțate de Uniunea Europeană.

„Ajutorul Uniunii Europene a fost dominant. Ne-a oferit posibilitatea să creăm mai multe locuri de muncă, să ne extindem gama de produse și să realizăm într-un timp mai scurt comenzile”, punctează antreprenorul.

Compania lui Călin este singura din Moldova care produce caserole de carton pentru fructe, care pot fi personalizate. Echipamentul, necesar pentru realizarea acestora, a fost achiziționat în cadrul unui proiect finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Călin Harti are planuri mari de viitor, așa că nu ratează nicio posibilitate de a optimiza procesul de muncă și a extinde gama de produse.

„Recent, am aplicat la un nou proiect cofinanțat de UE, în baza căruia ar urma să procur prese hidraulice, așa încât resturile din procesul de producție să nu fie aruncate, dar refolosite. Este vorba despre un program de ecologizare, implementat de către ODIMM în scopul promovării, susținerii și dezvoltării întreprinderilor de a adopta practici de ecologizare a proceselor de producere și prestare a serviciilor”, subliniază Călin Harti.

La fabrică muncesc 26 de oameni. Unul dintre ei este Iurie Ciubuc, care lucrează aici cot la cot cu soția sa. Anii petrecuți peste hotare l-au învățat să aprecieze și mai mult oportunitățile de a munci acasă și de a fi alături de copii.

„Am lucrat câțiva ani la Moscova, dar m-am oprit acasă, deoarece și aici avem posibilitatea de a lucra, de a face un ban.Viața și așa este scurtă și aș vrea să stăm mai mult aproape unul de celălalt. Avem trei copii care trebuiesc crescuți și învățați”, spune Iurie Ciubuc.

Caserolele, cutiile, pungile și pachetele reciclabile și biodegradabile sunt o soluție pentru alți producători care trebuie să se adapteze, după ce Republica Moldova a ajustat legislația la prevederile Acordului de Asociere și Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și a interzis sacoșele din plastic.

„Familia și țara mă inspiră să rămân acasă și să nu plec. Cred că așa este corect. Sunt diverse programe, proiecte și chiar îi îndemn pe toți să aibă curajul să aplice și să-și transforme visul în realitate, așa cum am procedat și eu”, afirmă antreprenorul.

Mai multe studii demonstrează că pungile din plastic se descompun între 10 și 20 de ani, dar unele pot rezista chiar și o mie de ani, în timp ce ambalajele din carton sau hârtie dispar de pe fața Planetei între șase săptămâni și trei luni. Fii conștient, înlocuiește caserolele și pachetele din plastic cu cele din carton!

Acest material este produs în cadrul Campaniei „Descoperă Echipa Europa”, realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene de către proiectul „Comunicare strategică și suport pentru mass-media în Republica Moldova”. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Chișinău: o trotinetă electrică a luat foc în timp ce era condusă de o persoană. Poliția a intervenit VIDEO

O trotinetă electrică a luat foc în mers, în timp ce era condusă de o persoană, pe bulevardul Moscova din capitală. Incidentul nu s-a soldat cu victime, iar incendiul a fost lichidat rapid. Cazul a fost raportat de reprezentanții poliției.

Potrivit oamenilor legii, incidentul a avut loc în seara zilei de 2 iulie, pe bulevardul Moscova, în sectorul Rîșcani al capitalei. Trotineta electrică, condusă de un bărbat, a luat foc din mers.

„Colegii noștri au reacționat imediat pentru a asigura zona și pentru a sprijini persoana aflată pe trotinetă. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită, iar incendiul a fost lichidat rapid fără a fi nevoie de intervenția pompierilor. Cauza exactă a izbucnirii flăcărilor urmează să fie stabilită. (…) Poliția reamintește cetățenilor importanța verificării tehnice periodice a trotinetelor electrice și utilizarea acestora în condiții de siguranță”, au comunicat reprezentanții poliției.

CNN Indonesia

Morți și zeci de persoane dispărute, după ce un feribot care se deplasa spre Bali s-a scufundat

Cel puțin patru persoane au murit, iar zeci sunt date dispărute după ce un feribot care făcea legătura între insulele indoneziene Java și Bali s-a scufundat, relatează BBC. Potrivit sursei, feribotul s-a scufundat în largul insulei Bali.

La bordul navei, care s-a scufundat în seara zilei de 2 iulie, se aflau 53 de pasageri și 12 membri ai echipajului. Feribotul efectua o cursă din Java de Est către insula Bali.

„23 de persoane au fost salvate, patru au murit”, a declarat pentru AFP șeful poliției din orașul Banyuwangi de pe insula Java, de unde a plecat feribotul, Rama Samtama Putra.

Cauza naufragiului nu este cunoscută. Incidentul a avut loc la aproximativ 25 de minute după plecarea feribotului de pe insula Java. Operatorul feribotului a declarat pentru presa locală că, cu puțin timp înainte de naufragiu, echipajul navei a raportat o defecțiune la motor.

Potrivit sursei, această rută este frecvent utilizată de localnici care călătoresc între insulele Java și Bali.

La bordul feribotului se aflau vehicule, inclusiv camioane.

NewsMaker.md/ Tudor Marde

NM Espresso: Deputată Șor își recuperează pașaportul diplomatic, mitinguri false înainte de summitul Moldova-UE, Moldova discută un videoclip rap

Invitații false la miting

Partidul de guvernământ PAS a anunțat că unii cetățeni ai Moldovei au primit apeluri telefonice automate cu propunerea de a participa contra cost la un miting de susținere a summitului Moldova—UE în fața sediului partidului. PAS a declarat că nu are nicio legătură cu aceste apeluri și a presupus că în spatele lor s-ar afla reprezentanți ai fostului Partid «Șor».

Reamintim că summitul Moldova—UE va avea loc pe 4 iulie.


Fermierii amenință cu proteste reale

Asociația «Forța Fermierilor» este din nou nemulțumită: agricultorii au cerut guvernului să renunțe la planul de a lichida Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii. Organizația a publicat o scrisoare deschisă adresată Parlamentului, Președinției și Guvernului Republicii Moldova, în care acuză executivul de intenția deliberată de a distruge sectorul agricol. Și au amenințat cu proteste.


Procurorii pleacă singuri

Comisia de vetting a început evaluarea activității procurorilor: li s-a cerut să prezinte declarații de avere pentru ultimii cinci ani, lista rudelor angajate în sistemul judecătoresc, în procuratură sau în alte structuri de stat, precum și un formular privind etica profesională.

După primirea acestei solicitări, 15 procurori din PCCOCS și doi din Procuratura Generală și-au depus cererile de demisie. Ceilalți 73 de procurori au fost mai curajoși și au prezentat toate documentele necesare în termenul stabilit.


Deputată Șor își recuperează pașaportul diplomatic

Deputata Reghina Apostolova a câștigat neașteptat un proces împotriva Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Ea a considerat ilegală decizia prin care i s-a retras pașaportul diplomatic. Acum, instituția va fi obligată să i-l restituie. Totuși, această decizie poate fi contestată în Curtea de Apel.

Reamintim că Apostolova este în continuare deputată până la finalul mandatului actualului Parlament. Ea a fost aleasă pe listele Partidului «Șor», între timp lichidat. În prezent, figurează ca deputat independent.


Vlah forțează accesul spre Recean

Între timp, partidul «Inima Moldovei», condus de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, a organizat pe 2 iulie un protest în fața clădirii Guvernului. Participanții la manifestație au criticat activitatea cabinetului condus de premierul Dorin Recean.

Aceștia au încercat chiar să intre în clădire, scandând «Recean, ieși afară» și «Deschideți ușa», dar au fost opriți de pază. Irina Vlah, care a condus protestul, a acuzat guvernul pentru scumpirea alimentelor și pentru favorizează importurilor în detrimentul producătorilor locali.


Nu toți îi așteaptă cu bucurie pe rapperii ruși

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, și-a atins scopul: rapperii ruși Basta și Macan au ajuns la Chișinău pentru a susține un concert. Autoritățile nu le-au interzis intrarea în țară. Organizația civică «Stop Russian Aggression», care ceruse să le fie interzisă intrarea în Moldova, a numit această zi «o rușine pentru Moldova».

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a reacționat pragmatic la acuzații: este vorba de «libertatea activității economice».

Scurt pe doi despre rap, de această dată moldovenesc: pe rețelele sociale continuă să se discute videoclipul Irinei Vlah, lidera Partidului «Inima Moldovei», în care, în stil rap, cheamă PAS să plece de la guvernare. Videoclipul a devenit cu adevărat viral.


Se va deschide oare podul?

La Chișinău a fost redeschis parțial podul de pe strada Mihai Viteazul: reparația capitală durează de trei ani, iar traficul a fost reluat doar pe patru din cele șase benzi. NewsMaker explică cât va costa podul mult așteptat, cum primăria capitalei a tot amânat termenele și dacă șoferii au sau nu motive să se bucure.


Pe scurt


Agenda zilei, 3 iulie:

  • 9:00 — continuă la Judecătoria sectorului Buiucani procesul în dosarul bașcanei Găgăuziei, Eugenia Guțul: instanța e tot mai aproape de pronunțarea sentinței;
  • 10:00 — Consiliul Municipal Chișinău se reunește în ședință extraordinară: pe ordinea de zi — bugetul municipal pentru 2025, încă neaprobat;
  • 11:00 — IMAS prezintă rezultatele sondajului «Barometrul socio-politic — iulie 2025»;
  • 11:00 — Parlamentul se reunește în ședință ordinară;
  • 13:00 — Guvernul lansează noul produs financiar «Casa Verde».
Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

De ce transportatorii sunt împotriva sistemului e-Bilet? Șeful APOTA: „Vorbim despre corupție la nivel înalt”

Șeful Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, acuză de monopol în domeniul caselor de marcat destinate transportatorilor. Potrivit lui Alexa, prin instaurarea sistemului electronic e-Bilet, autoritățile „impun utilizarea unui singur model de casă de marcat, produsă de o firmă anumită“. Șeful asociației a făcut aceste declarații în cadrul emisiunii NM «Есть вопросы».

Fiind întrebat de ce transportatorii sunt împotriva sistemului electronic e-Bilet propus de autorități, Alexa aprecizat că în realitate „asta înseamnă că trebuie să aibă doar o casă de marcat, de un anumit model, care nu se găsește în alte țări”.

„În perioada în care Ministerul Infrastructurii dezvolta aceste acte normative, niște băieți isteți au făcut deja comenzi pentru aceste aparate. În momentul intrării în vigoare a acestor norme, ei au importat aparatele și ne-au oferit imediat spre vânzare, susținând că suntem deja obligați să le cumpărăm. Și se poate lucra practic doar cu un singur tip de casă de marcat, cu altele fiind aproape imposibil”, a declarat Alexa.

El a menționat că această situație „ridică suspiciuni de corupție la înalt nivel”.

„Vorbim acum despre corupție, corupție la un nivel foarte înalt, când oamenii își creează reguli pentru propriul lor business, emit hotărâri de guvern ca să ne oblige să le cumpărăm aparatele lor”, a mai spus șeful asociației.

Alexa a precizat că transportatorii nu se opun încasării chitanțelor sau plăților cu cardul, ci contestă obligația de a achiziționa aparatele de la o singură companie.

Anterior, Guvernul a reacționat la acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție. Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Amintim că transportatorii va organiza primul protest, din cele trei planificate, în data de 9 iulie. Anterior, pe 24 iunie, transportatorii au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA) de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a transmis un apel public, în care avertizează că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Aceștia au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: