Compania ucraineană Natfogaz va furniza Republicii Moldova 1,5 milioane m3 de gaze naturale
Full Article 2 minutes read

Compania ucraineană Natfogaz va furniza Republicii Moldova 1,5 milioane m3 de gaze naturale

În cea de-a patra rundă de licitații lansate de Energocom pentru achiziționarea a 1,5 milioane m3 de gaze naturale, drept furnizor și partener în asigurarea securizării energetice a țării se numără și compania ucraineană Natfogaz. Anunțul a fost făcut de Agenția Proprietăți Publice, în seara de 28 octombrie.

În același timp, instituția confirmă faptul că volumele cumpărate în primele trei zile de licitație au fost deja recepționate.

Precizăm că licitațiile începute de furnizorul central de energie – Energocom, sunt necesare pentru a achiziționa anumite cantități de gaze naturale din surse alternative pentru a echilibra volumul și a menține conductele funcționale.

Se întâmplă din motivul că, în prezent, Republica Moldova nu primește cantitatea necesară de gaze naturale din partea Gazprom.

Până acum, Energocom a organizat trei licitații privind achiziționarea gazelor naturale, două pentru procurarea a câte un milion de metri cubi de gaze naturale, iar una pentru procurarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale.

Pe 27 octombrie, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii Andrei Spînu s-a întâlnit la Sankt Petersburg cu șeful Gazprom Alexei Miller pentru a continua negocierile privind aprovizionarea cu gaze către Moldova.

Negocierile au continuat și pe 28 octombrie. Serviciul de presă al concernului Gazprom a publicat un nou comunicat pe tema negocierilor moldo-ruse pe tema furnizării de gaz. Reprezentanții Gazprom au menționat doar că părțile s-au întâlnit pentru a doua zi consecutiv, fără a oferi detalii despre avansarea discuțiilor pe tema semnării unui nou contract.

Deocamdată nu se cunoaște cât achită țara noastră pentru 1000 m3. În cadrul unei emisiuni televizate, premierul Natalia Gavrilița a invocat „secretul comercial”. Președinta țării Maia Sandu a declarat, pe 28 octombrie, că Guvernul nu spune public prețul exact la gazul procurat din surse alternative, pentru a nu prejudicia licitațiile din următoarele zile.

Pe 31 octombrie expiră termenul pentru care a fost prelungit contractul de livrare a gazelor din Rusia în Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: