Companiile ar putea fi obligate să achite salariile angajaților pe card. Un deputat PAS propune inițiativa legislativă „Moldova fără numerar”
Full Article 3 minutes read

Companiile ar putea fi obligate să achite salariile angajaților pe card. Un deputat PAS propune inițiativa legislativă „Moldova fără numerar”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun, a prezentat, într-un briefing de presă, care a avut loc vineri, 7 februarie, inițiativa legislativă „Moldova fără numerar”. Printre prevederile proiectului se numără obligarea companiilor care au mai mult de 10 salariați și au sediul în municipii, să achite salariile pe card și nu în numerar. 

Proiectul de lege prevede cinci aspecte:

1. Reducerea TVA cu 2% la plățile efectuate cu cardul bancar;

2. Plata obligatorie a salariilor pe cont pentru toate companiile cu mai mult de 10 angajați, care au sediul înregistrat într-un oraș sau municipiu;

3. Plafonarea plăților în numerar care pot fi încasate de persoanele juridice la 10 mii de lei per tranzacție. Asta ar însemna că cetățenii care vor dori să cumpere un anumit bun sau să achite un serviciu cu un cost mai mare de 10 mii de lei să fie obligați să transfere banii în mod electronic;

4. Reducerea plafonului pentru decontările în numerar făcute de către companii de 10 ori (până la 10 mii de lei, față de 100 de mii de lei cât este în prezent). Asta ar presupune ca companiile între ele să facă tranzacțiile  prioritar cu utilizarea serviciilor electronice. Excepție ar fi procurarea produselor agricole.

5. Asigurarea prezenței terminalelor de plată electronică în majoritatea punctelor de vânzare din țară. În prezent, legea spune că acele companii care au un rulaj mai mare de 2 milioane de lei trebuie să aibă terminale de plată. Deputatul PAS propune reducerea plafonului de la 2 milioane de lei la 500 de mii de lei.

La briefing a fost prezentă și fostul ministru de Finanțe, Natalia Gavriliță. Aceasta a precizat că experiența altor țări arată că reducerea plăților în numerar în favoarea celor cu cardul ar permite, anual, o creștere economică suplimentară, de 3%.

„Am auzit acum două zile că Fondul Monetar Internațional a spus că creșterea economică pentru 2019 în Republica Moldova este estimată la 4,2%. Ar părea o cifră demnă, însă ne confruntăm cu un exod masiv al populației și diferențe foarte mari de salarii față de țările dezvoltate. Pentru a asigura condiții demne de trai pentru cetățeni trebuie să creștem economia în Moldova și asta se poate face inclusiv prin promovarea unor politici privind serviciul de plăți electronice și reducerea plăților în numerar”, a explicat fostul ministru al Finanțelor.

„Experiența altor țări arată că în Republica Moldova raportul tranzacțiilor cu cardul în Produsul Intern Brut este de doar 3,7% față de țările din Vest, unde proporția este de circa 10%”, a adăugat Natalia Gavriliță.

Fostul ministru al Finanțelor a mai spus că sporirea plăților electronice are ca beneficii reducerea corpuției, a economiei tenebre și creșterea eficienței companiilor.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: