„Congresul Civic” vrea întâlnire electorală cu colectivul Teleradio Moldova. Printre subiecte – pedepsele pentru discriminare pe bază de limbă
Full Article 2 minutes read

„Congresul Civic” vrea întâlnire electorală cu colectivul Teleradio Moldova. Printre subiecte – pedepsele pentru discriminare pe bază de limbă

Jurnalistul Mihail Poleanschi, candidatul Congresului Civic la funcția de primar al capitalei, vrea o întâlnire electorală cu colectivul Teleradio-Moldova. El intenționează să discute cu reprezentanții instituției despre „libertatea de exprimare, drepturile constituționale ale cetățenilor și pedepsele pentru orice discriminare – pe bază de limbă, etnie”. Pentru NewsMaker, președintele Teleradio-Moldova a precizat că reprezentaților partidului „li se va răspunde instituțional”. 

Într-o adresare către președintele-Teleradio Moldova Vlad Țurcanu, Poleanschi cere permisiunea de a organiza o întrevedere a candidaților Congresului Civic la alegerile locale din Chișinău cu colectivul instituției publice.

Poleanschi vrea ca întâlnirea să aibă loc vineri, pe 3 noiembrie. Potrivit candidatului, întrevedea va fi dedicată propunerilor electorale ale Congresului Civic pentru toți locuitorii Chișinăului.

Suntem pregătiți să vorbim cu echipa despre democrație, libertatea de exprimare, despre drepturile constituționale ale cetățenilor și pedepsele pentru orice discriminare – pe bază de limbă, etnie”, a scris Poleanschi, pe rețelele de socializare.

La aceeași întâlnire, Poleanschi dorește să pună în discuție „capacitățile juridice și organizaționale ale colectivului de a influența politica televiziunii”. Candidatul Congresului Civic a spus că intenționează să discute și despre „inaptitudinea profesională a conducerii companiei”.

Contactat de NewsMaker, președintele Teleradio Moldova Vlad Țurcanu a precizat că reprezentaților partidului „li se va răspunde instituțional”.

„Congresul Civic” vrea întâlnire electorală cu colectivul Teleradio Moldova. Printre subiecte - pedepsele pentru discriminare pe bază de limbă

Михаил Полянский / Facebook

Amintim că, recent, candidata Partidului Comuniștilor din Republica Moldova la funcția de primar al municipiului Chișinău Diana Caraman a fost nevoită să părăsească platoul Radio Moldova și Moldova 1, pentru că a vorbit în rusă în timpul dezbaterilor electorale. Conducerea TRM a făcut trimitere la regulamentul intern aprobat, potrivit căruia dezbaterile electorale organizate de cele două posturi publice de radioteleviziune sunt desfășurate exclusiv în limba română. Caraman s-a plâns atunci că TRM i-ar fi încălcat drepturile și a anunțat că va sesiza organele competente. Detalii – AICI.

Pe 1 noiembrie, încă un candidat la alegeri a fost dat afară de la dezbaterile Radio Moldova pentru că a vorbit rusa. Este vorba despre candidata Partidului „Patrioții Moldovei” Alla Popova.

***

Pe 5 noiembrie 2023, Republica Moldova va desfășura alegeri locale generale. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: