Criza de la Air Moldova va fi acoperită de companiile străine? Recean: „Către luna iulie trebuie să avem toate cursele acoperite”
Full Article 3 minutes read

Criza de la Air Moldova va fi acoperită de companiile străine? Recean: „Către luna iulie trebuie să avem toate cursele acoperite”

Prim-ministrul Dorin Recean a comentat situația de la Air Moldova care continuă să-și sisteze toate zborurile. În acest context, premierul a declarat că Guvenul poartă discuții cu operatorii aerieni din regiune pentru a prelua aceste cursele anulate. Totodată, șeful Executivului a precizat se discută cu companii aeriene din Polonia, Ungaria și România, dar și cele locale care pot să-și extindă gama de destinațiile, iar către luna iulie toate cursele necesare cetățenilor ar trebuie să fie acoperite.   

Pe 23 mai, în cadrul unor declarații de presă, prim-ministrul Recean a fost întrebat dacă, în contextul în care Air Moldova continuă să-și sisteze zborurile, Guvernul poartă discuții cu alte companii aeriene pentru a prelua aceste curse.

Dorin Recean a declarat că Executivul lucrează cu toate companiile aeriene din regiune și are promisiuni că acestea vor prlua zborurile anulate. Totodată, premierul a precizat că, în prezent, Guvernul lucrează cu operatorii aerieni polonezi, ungari, români și locali care ar putea să-și lărgească gama de destinații din și spre Chișinău. În acest sens, premierul a menționat că către luna iulie ar trebui să se ajungă în punctul în care toate cursele necesare cetățenilor sunt acoperite.

Dorin Recean a fost întrebat cum vede situația de la Air Moldova și ce măsuri ia Guvernul pentru ca pasagerii companiei ai căror zborruri au fost anulate să-și recupereze banii.

„În ceea, ce privește Air Moldova, această companie a fost fraudată de către grupul Șor, care a colectat bani de la populație nedorind să-și îndeplinească obligațiunile. Acum, după cum spuneam anterior, cei care și-au cumpărat bilete și nu au avut parte de serviciu, trebuie să se adreseze corespunzător și ei vor fi compensație, iar cei care au fraudat neapărat vor plăti pentru asta și vor fi pedepsiți”, a spus acesta.

***

Amintim că, în seara zilei de 22 mai, Air Moldova a anunțat că își sistează toate zborurile până pe 16 iunie curent.

Precizăm că problemele cu care se confruntă Air Moldova au ajuns în vizorul autorităților, dar și a societății civilie, după ce compania a început să își anuleze masiv zborurile, din aprilie, curent. Mai târziu, pe rețelele de socializare a apărut o petiție în care angajații Air Moldova i-au cerut Maiei Sandu să intervină și să prevină falimentul companiei aeriene. Angajații Air Moldova au mai susținut că nu și-au mai primit salariile de câteva luni. Air Moldova a declarat atunci că a ajuns în această situație din cauza unei condiționări a băncii de a majora suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate.

În răspuns, șefa statului a declarat că cererea nu intră în prerogativele Președinției și că „resursele financiare sunt la bugetul de stat”, însă datoriile acumulate de Air Moldova trebuie să le întoarcă „cei care le-au făcut”. În același timp, președinta a menționat că autoritățile așteaptă „noutăți de la Procuratură despre modul în care a fost falimentată această companie atunci când era în proprietatea statului, după care privatizată”.

Situația din jurul companiei aeriene a fost comentată și de președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și premierul Dorin Recean. Oficialii au declarat că Air Moldova ar fi fost fraudată și furată deliberat de politicianul fugar Ilan Șor, condamnat la închisoare în dosarul „frauda bancară”. Mai târziu, compania a negat implicarea lui Șor în activitatea Air Moldova și a respins acuzațiile primelor persoane în stat.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: