Cum va fi integrat sistemul învățământului din Transnistria? Răspunsul vicepremierului Oleg Serebrian
Full Article 2 minutes read

Cum va fi integrat sistemul învățământului din Transnistria? Răspunsul vicepremierului Oleg Serebrian

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, spune că în soluționarea conflictului transnistrean este nevoie să se țină cont în primul rând de necesitatățile oamenilor. Potrivit vicepremierului, cel mai simplu sistem de integrat va fi cel al învățământului. Totuși, Serebrian spune că și aici vor fi probleme. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

„Este un dosar care, fără îndoială, va avea multe sute de pagini în momentul în care îl vom aborda, problema lustrației, firește că problema demilitarizării și când zicem problema demilitarizării ne referim și la miile de oameni care sunt implicați în structurile de forță, care trebuie să vedem ce facem cu acești oameni, ei rămân acolo. Un sistem care pare a fi mult mai simplu de integrat, cel al învățământului, și care totuși nu este chiar atât de simplu”, a declarat Oleg Serebrian.

Vicepremierul pentru Reintegrare susține că va fi nevoie să fie schimbate standartele.

„Trebuie să treci toate manualele, ce faci cu recunoașterea, cineva este în clasa a zecea, deci îl trecem în clasa a unsprezecea, după sistemul de învățământ din Republica Moldova sau continuă mai departe să meargă după sistemul vechi până absolvă, de la ce clasă începem acest lucru. Deci, hai să zicem că în cazul de față e problema standardelor, noi mergem pe standarde diferite, iarăși, bun, aici să zicem că este mult mai ușor decât în sistemul bancar sau cel al privatizării, sau procesul de demilitarizare, dar toate aceste nuanțe trebuie consultate, trebuie analizate, verificate și verificate inclusiv din perspectiva compatibilității lor cu procesul de integrare europeană, pentru că noi avem a face o reformă intensă în țară și este important ca această reformă să fie cumva racordată cu ceea ce se întâmplă dincolo, să nu mergem de două ori pe același drum”, a explicat el.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: